Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

 

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :ΤΑ  4  ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ (ΟΔΗΓΟΣ).

Σε  τέσσερα  επίπεδα  θα κινηθούν οι αυξησεις στις  συντάξεις  για τους 9  στους 10  συνταξιούχους. 

Αυτά είναι :το "ξεπάγωμα" των τακτικών αυξήσεων(7,5-8%) η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και η καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. 

‘ΤΑ  ΝΕΑ’  για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών του, και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, παρουσιάζει ένα χρήσιμο μικρό οδηγό :

 

1.ΕΡ: Ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις(7,5-8%) στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξή τους το νέο ετος?  

  

ΑΠ : Εκτός  από την κατάργηση της  εισφοράς  αλληλεγγύης( θα φανεί στις  συντάξεις Ιανουαρίου 2023),Οι κερδισμένοι από την οριζόντια  αύξηση 7,5-8%  είναι οι εξής:  

  

Α. Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι ( δηλαδή όσοι βγήκαν στην σύνταξη από 13/5/2016 και μετά)  

Β.. Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά,  μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης. Για παράδειγμα, εάν ένας παλαιός συνταξιούχος διατηρεί προσωπική διαφορά 45 ευρώ και προκύπτει συνολικό ποσό αύξησης σύνταξης 60 ευρώ για την σύνταξή του, θα λάβει πραγματική αύξηση 15 ευρώ.

Αυτοί οι οποίοι θα δουν λογιστική και όχι πραγματική αύξηση, θα είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι ( όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13/5/2016), οι οποίοι έχουν μεγαλη προσωπική διαφορά. Η αύξηση στην σύνταξή τους θα μειώσει την προσωπική διαφορά τους και όταν αυτή εξαφανιστεί, θα μπορούν να λάβουν και αυτοί πραγματικές αυξήσεις, τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα παλαιός συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ, σε περίπτωση αύξησης σύνταξης 60 ευρώ, θα μειώσει την προσωπική του διαφορά στα 40 ευρώ. Σε επόμενη αύξηση της ίδιας τάξης ( 60 ευρώ) θα μηδενίσει την προσωπική του διαφορά και θα λάβει και 20 ευρώ πραγματική αύξηση.  

  

2.ΕΡ:Ποιος θα είναι ο μηχανισμός  καταβολής της αύξησης ? 

ΑΠ: Πρόκειται για    διπλή  αύξηση με αφετηρία την  1-1-2023.Δηλαδή με νομοθετική  ρύθμιση  θα προβλεπεται ‘προκαταβολή’ υψους 7.5% από 1-1-2023 (η οποία θα δοθεί τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις  Φεβρουαρίου)  και το υπόλοιπο ποσοστό θα δοθεί εντός του  νέου ετους.  

Η   νέα πρόβλεψη για το  υψος της  διπλής  αυξησης  θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο  θα κατατεθεί στη Βουλή είναι για ανάπτυξη 6% και πληθωρισμό 9% το 2022, που σημαίνει ότι το άθροισμά τους (15%) διά του 2 δίνει μια αύξηση 7,5% για τις συντάξεις το 2023. Αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αυτή θα έχει αντίκτυπο στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα οικονομικά μεγέθη του τρέχοντος έτους που θα γίνει από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. μία φορά τον Απρίλιο του 2023 και μία (τελική) το φθινόπωρο του 2023. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία της οικονομίας κινούνται ανοδικά, οι συνταξιούχοι είναι πολύ πιθανό να πάρουν την αύξηση 7,5% στις συντάξεις τους από τα τέλη Ιανουαρίου και να δουν και ένα επιπλέον ποσοστό αύξησης μεταξύ 0,5% και 0,7% το φθινόπωρο του 2023. Η αύξηση δηλαδή δεν αποκλείεται να φτάσει στο 8%-8,2%, έστω και αν δοθεί σε δύο δόσεις, μία με 7,5% τον Ιανουάριο του 2023 και το υπόλοιπο 0,5%-0,7% τον Σεπτέμβριο.  

  

 3. ΕΡ:Ποιοι κερδίζουν από τις  αυξήσεις στις  συντάξεις, την κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης, την τέταρτη δόση αυξησης  του νόμου  Βρούτση καθώς  και από το εκτακτο βοήθημα των 250 ευρω?? 

 

ΑΠ:Οι κερδισμένοι των  αυξήσεων  χωρίζονται στις παρακάτω  κατηγορίες: 

-Από την οριζόντια αύξηση του 7,5%-8% θα ωφεληθούν 1.682.116 συνταξιούχοι. 

-Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5%-8% και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι. 

-Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7% -8%και καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ) θα δουν 904.161 συνταξιούχοι. 

-Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5%-8%, καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και τέταρτη ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 25.278 συνταξιούχοι. 

-Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5%-8% αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τεταρτη η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 72.137 συνταξιούχοι. 

-Για τους 931.631 συνταξιούχους, που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους. Συγκεκριμένα: 

-Μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δουν αυξήσεις 525.456 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά. Οι ίδιοι θα δουν παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς, 

-Μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους 265.367 συνταξιούχοι και παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς. 

 

  

 4.Ti θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους οι οποίοι  θα συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2023?  

 

ΑΠ:Κατά το υπουργείο Εργασίας και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα δουν αυξημένες αποδοχές αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7,5%-8%, που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023. Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.  

Προβλέπονται εκ του νόμου δύο διακριτοί μηχανισμοί αναπροσαρμογής στις πιέσεις του πληθωρισμού:  

Ο πρώτος αφορά στις ήδη εκδοθείσες συντάξεις: Κάθε έτος από 1/1/2023 το συνολικό ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου έτους, διαιρουμένου διά το 2.  

Ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον: Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος.Άρα οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις