Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ  ΝΕΑ  ΠΑΚΕΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 

  1.ΠΑΛΙΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ 30 ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΩ(ΝΟΜΟΣ  ΒΡΟΥΤΣΗ)  ΕΩΣ  4.400 ΕΥΡΩ

2.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΕΩΣ  10.296 ΕΥΡΩ  ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ)

3.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ  3.300  ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΕΝΑ ΔΩΡΑ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ(ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ).

 

Τρία  νέα  πακέτα  αναδρομικών  περιμένουν χιλιάδες  συνταξιούχοι , με το οικονομικό επιτελείο  να ‘’πονοκεφαλιάζει’’ λόγω των σοβαρών επιπτώσεων  στην οικονομία Ηδη έκλεισε ο πρώτος κύκλος  καταβολής  των αναδρομικών για  όσους  έχουν πάνω  από 30 συντάξιμα σε  εφαρμογή   του νόμου Βρούτση και θα ακολουθήσει ο  δεύτερος γύρος , το  φθινόπωρο, για  τους  παλιούς  συνταξιούχους(πριν το Μαιο του 2016). 

 ‘Οσον  αφορά τα τρία  νέα  πακέτα  αναδρομικών πρόκειται  για  : 

 1. Κατά  κύματα   θα γίνουν οι πλήρωμές  αυξήσεων και αναδρομικών  - εως τον  Σεπτέμβριο -για τους παλιούς  συνταξιουχους με πάνω  από 30  συντάξιμα  ετη (πριν το Μαιο του 2016). Κι αυτό  γιατί με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. O προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν στο τέλος Αυγούστου αντί Σεπτέμβριο οι παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων. Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις εκ των οποίων οι δυο πρώτες τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες 3 το 2022, 2023 και 2024.Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Παράλληλα σε  εκκρεμότητα  βρίσκεται  ακομη μια  ‘παρτίδα’ αναδρομικών που επρεπε να  πληρωθουν την περασμένη  εβδομάδα και αφορουν  νέους  συνταξιουχους(πριν το Μαιο  του 2019).Πρόκειται  για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων  πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του  Αυγούστου. Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

 

2.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ): Νέο γύρο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και έναν ακόμη πονοκέφαλο στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ανοίγει η  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου – η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους Δημοσίου και Σωμάτων Ασφαλείας – πυροδοτεί έναν νέο γύρο διεκδίκησης αναδρομικών με μπαράζ προσφυγών που κατατίθενται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου   δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τουλάχιστον μία διετία. 

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιδικάστηκε διετία αναδρομικών για το 2017 και το 2018. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις κρατήσεις των παλιών συνταξιούχων πριν από το νόμο Κατρούγκαλου(2016). Το δικαστήριο απείχε από το να εκφέρει κρίση περί αντισυνταγματικότητας της ΕΑΣ μετά το νόμο Κατρούγκαλου και παρέπεμψε την έκδοση απόφασης από το τρίτο τμήμα του. 

Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι συσκέψεων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιστραφούν αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων. Αν υιοθετηθεί τέτοια πρόταση, οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι της σύνταξης που μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά. 

Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.Τα αναδρομικά θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. Η ετήσια επιβάρυνση των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλλεγγύης Συνταξιούχων, ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ετησίως. Επί παραδείγματι, για το 2021 έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού ύψους 247 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των κύριων συντάξεων και 147 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των επικουρικών συντάξεων.Δηλαδή τη  διετία  2017-2018 το συνολικό  ποσό των αναδρομικών κινείται  περι τα 800  εκατομ.  ευρω.Το   δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. 

3.ΑΠΟΦΑΣΗ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ‘’Κληρώνει» με  την αναμενόμενη απόφαση  του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των «κομμένων» δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδωτικού και δημόσιου τομέα.Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιευτεί ,σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. 

Η υπό  δημοσίευση  απόφαση του ανωτάτου  δικαστηρίου θα αφορά: 

-τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ). 

-τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ 

-την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------ 

ΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 

  

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι(κομμένα  δώρα και επικουρικές), ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά: 

-Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ. 

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ. 

-Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ. 

-Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ. 

-Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ. 

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ. 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις