Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

 Η ΚΡΥΦΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

--Ο ΕΝΑΣ  ΣΤΟΥΣ   ΤΡΕΙΣ  ΧΑΝΕΙ ΤΙΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ!!!


Χωρίς  αύξηση κινδυνεύει να μεινει  και το νέο έτος το μεγαλύτερο  τμήμα των συνταξιο	ύχων- που δεν εχουν μάλιστα προσωπική  διαφορά  -λόγω της  Εισφοράς  Αλληλεγγυης(ΕΑΣ).Ειναι    ένα μεγάλο  θέμα  που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα  κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια  ‘κρυφή΄ φορολόγηση η οποία(  μαζί με την ακριβεια) μειώνει τα  εισοδήματα των συνταξιούχων.Η σχεδιαζόμενη αυξηση για το  2024  στις συντάξεις  εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο  4,5  εως 5%.Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις η φετεινή  από 1-1-2023 χορηγηθείσα αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων,  παρ’ ότι δεν υπήρχε θετική προσωπική διαφορά, δεν κατέληξε σε αντίστοιχη ωφέλεια. Βασική (όχι μόνη) αιτία αυτού είναι η εισφορά αλληλεγγύης, δεδομένου ότι η αύξηση αναιρέθηκε από την αύξηση του ποσοστού κράτησης της εισφοράς. Και πράγματι, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75% κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ.Μάλιστα διαπιστώνονται περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης 7,75%, που τελικά πήραν το 1/3 αυτής, χωρίς να έχουν καθόλου προσωπική διαφορά.
Επισημαίνεται ότι περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, εισρέουν στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), Πρόκειται για την εισφορά που επιβλήθηκε στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από το 2010 και έκτοτε παρακρατείται, παρά τις συνεχείς προσφυγές των συνταξιούχων στα δικαστήρια.Στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών, έχουν πλέον σωρευτεί κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ.Το κεφάλαιο αυτό, δεν προήλθε μόνο από την ΕΑΣ. Εισέρχονται ετησίως πάνω από 600 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων, ενώ άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι και από την αντίστοιχη εισφορά στις επικουρικές, προστίθενται περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΚΑΓΕ.
Μάλιστα, λόγω της φετινής αύξησης των συντάξεων, αλλά και της ένταξης στους συνταξιούχους με υψηλή εισφορά αλληλεγγύης, των περίπου 150.000 με παράλληλη ασφάλιση (που λαμβάνουν, ή θα λάβουν τους επόμενους μήνες σημαντικά υψηλότερες συντάξεις) τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ από την ΕΑΣ για το 2023 ενδέχεται να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά θέματα Δημήτρη Μπούρλο, η επιβολή της ΕΑΣ αποσκοπεί στην δημιουργία και διατήρηση ενός κεφαλαίου που θα βοηθήσει σε δύσκολες εποχές στην προστασία των συνταξιοδοτικών παροχών. «Κάτι που αναμφίβολα είναι θετικό, σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, όμως πλέον και με δεδομένα τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί, είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για ένα περιορισμό της» συμπληρώνει.Για να διευκρινίσει ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέρχεται στις μεν κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, στις δε επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Έτσι λοιπόν η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται τόσο στις προ νόμου Κατρούγκαλου απονεμηθείσες συντάξεις που έχουν επανυπολογισθεί, όσο και σε αυτές που χορηγήθηκαν μετά τον νόμο αυτόν, με τον νέο υπολογισμό που θεσμοθετήθηκε.Η συνταγματικότητα της επιβολής της εισφοράς κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο Επικρατείας που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από 2019 και μετά δηλαδή.Κατά της επιβολής της εισφοράς, σημειώνει ο κ. Μπούρλος, έχουν ασκηθεί και εκκρεμούν πάμπολλες δικαστικές προσφυγές, όχι μόνο αναφορικά με την συνταγματικότητα της επιβολής της, αλλά και κατά του τρόπου που υπολογίζεται στις συντάξεις, δεδομένου ότι παρ’ ότι η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει κλιμακωτή αύξηση, τελικά η επιβολή της γίνεται με βάση το ποσοστό που αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος της απονεμηθείσας σύνταξης.
Σύμφωνα με τον έγκριτο νομικό, ο τρόπος αλλά και το υπερβολικό ύψος της επιβαλλόμενης κράτησης, ιδίως στις μεγαλύτερες συντάξεις, «αλλοιώνει» την ανταποδοτικότητα εισφορών – καταβαλλόμενων συντάξεων, κάτι που αποτελούσε βεβαίως την βασική επιδίωξη του νόμου Κατρούγκαλου.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΩΣ  Η  ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ‘ΤΡΩΕΙ’  ΤΙΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ(ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ)

 Συνταξιούχος με σύνταξη 1.582 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά. Με την  φετεινή αύξηση κατά 7,75%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 122,6 ευρώ, φτάνοντας τα 1.705 ευρώ μικτές αποδοχές. Επειδή όμως η σύνταξή του είναι πάνω από το όριο των 1.700 ευρώ, στον συνταξιούχο του συγκεκριμένου παραδείγματος θα επιβληθεί κράτηση 6% υπέρ ΕΑΣ, από 3% που ήταν μέχρι πρότινος. Η νέα κράτηση ανέρχεται σε 102 ευρώ. Άρα, η νέα σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.603 ευρώ μικτές αποδοχές. Συνεπώς, η πραγματική αύξηση για τον συνταξιούχο αυτής της περίπτωσης δεν είναι 122 ευρώ, αλλά 21 ευρώ, δηλαδή 101 ευρώ λιγότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις