Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

 

 6  ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

Σε    εξι  ευνοικά  μέτρα    για τους  συνταξιούχους  θα προχωρήσει η  νέα κυβέρνηση που θα προκύψει  από τις  επικειμενες εκλογές  Πρόκειται για τη  νέα  αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις  υψους εως  5% καθως και την καταβολή του επιδόματος  προσωπικής  διαφοράς.Παράλληλα  θα γίνουν παρεμβάσεις στην εισφορά  αλληλεγγύης, στον επαναυπολογισμο συνταξεων, στο καθεστώς  απασχόλησης  συνταξιούχων  καθώς και στην ολοκλήρωση των προσαυξήσεων και αναδρομικών στις  συντάξεις παράλληλης  ασφάλισης.Ειδικότερα:

 


1.ΝΕΑ  ΑΥΞΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%.Ωστόσο, τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.Το 2023, η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,9%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,6%. Από την αύξηση επωφελήθηκαν φέτος 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ του χρόνου ο αριθμός τους θα είναι μεγαλύτερος κατά 100.000 με 150.000 δικαιούχους που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά με την επόμενη αύξηση.

 

2.ΕΠΙΔΟΜΑ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ(ΕΑΣ) :Οι  συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν νέο επίδομα στα τέλη του έτους, ενδεχομένως προσαυξημένο κατά 50 ευρώ σε όλες τις κλίμακες.Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται τον προσεχή Δεκέμβριο (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) προσαυξημένο κατά 50 ευρώ, λόγω του μικρότερου αριθμού συνταξιούχων που δεν θα ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2024. Έτσι το νέο επίδομα θα είναι στα 250 ευρώ, 300 ευρώ και 350 ευρώ, αντί των 200 ευρώ, 250 ευρώ και 300 ευρώ που πληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα στην μονιμοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν προσωπική διαφορά και εξαιτίας αυτής δεν λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Το νέο επίδομα, αν δοθεί με τα ίδια κριτήρια που πληρώθηκε φέτος, θα το λάβουν όσοι έχουν σύνταξη προ φόρου (μαζί με προσωπική διαφορά) έως 1.600 ευρώ

 

3..ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ).Βελτιωτικές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)  η οποία ότι η ΕΑΣ ‘ροκανίζει’’ μέχρι και το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις   Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Για την βελτίωση της  ΕΑΣ  στο τραπέζι  βρίσκονται δυο σενάρια.  Το  πρωτο σενάριο   προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλεται η ΕΑΣ όπως και τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας, δηλαδή 1,5% αντί 3% στην πρώτη κλίμακα, 3% αντί 6% στη δεύτερη, 3,5% αντί 7% στην τρίτη κ.ο.κ.Το δευτερο προβλέπει η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά την διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ.Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.800 ευρώ, η κράτηση 6% να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 400 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ο συνταξιούχος έχει απώλεια 24 ευρώ το μήνα αντί για 108 ευρώ.

 

4.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ :Θα  εξεταστει να  μειωθεί το  πεναλτυ του  30%  στους  συνταξιουχους που εργάζονται.Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.

  Τα σενάρια που θα βρεθούν στο τραπέζι μετά τις εκλογές είναι:

-Οριζόντια μείωση του πέναλτι κάτω από το 30% για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

-Αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης.

Δηλαδή, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική, χάνει σήμερα το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες το μήνα (μερική απασχόληση) θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή, τα μισά.Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

 

5.ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Η επίσπευση και ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για πάνω από 50.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους (πριν και μετά τον Μάιο του 2016 αντίστοιχα) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο επανυπολογισμός που εκκρεμεί είναι με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και δίδει αυξήσεις από 30 ευρώ ως και 220 ευρώ το μήνα στις συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή σήμερα φτάνουν στους 44 μήνες. Ο επανυπολογισμός σταματά στους συνταξιούχους που αποχώρησαν ως 30 Σεπτεμβρίου 2019, γιατί από τον Οκτώβριο του 2029 και μετά όλες οι συντάξεις με 30 έτη ασφάλισης και άνω βγαίνουν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης

 

6.. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ :Ολοκληρώνεται  μέσα  στο καλοκαίρι η διαδικασία προσαύξηση των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης και η καταβολη των σχετικών αναδρομικών.

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις