Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

 













ΤΟ  ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Η εκ Λευκάδος προερχόμενη οικογένεια Σκλαβενίτη έχει πολλές φορές βοηθήσει τη Λευκάδα και τα σωματεία της, έχει προσλάβει πολλούς συμπατριώτες μας στα  452  καταστήματα  και γενικά μας κάνει υπερήφανους. Εδώ θα πρεπει να τονιστεί  ότι ο Σπύρος Σκλαβενίτης--ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ-- γεννήθηκε το 1927 στη Λευκάδα . Υπήρξε χορηγός όλων των πολιτιστικών σωματείων της πόλης της Λευκάδας, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας καθώς επίσης μεγάλος χορηγός κατά το μεγάλο σεισμό της 14ης Αυγούστου του 2003. Πέθανε το 2006.Δρόμος κοντά στο πρατήριο του ΤΑΟΛ στην πόλη της Λευκάδας εχει το ονομα του. Οι εργαζομενοι του ομίλου πινουν νερο στο ονομα  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.Φημιζεται για τις οικογενειακές σχέσεις που είχε αναπτύξει η επιχείρηση με τους εργαζομένους της, ενώ μέσα στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών ούτε και μαζικές απολύσεις, ενώ είχε επιλέξει τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.Το 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls, η επιχείρηση Σκλαβενίτης αποφάσισε να πληρώσει με μετρητά τους εργαζομένους ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές των τραπεζών.

Το κουβάρι της οικογενειακής ιστορίας ξετυλίγεται από τη Λευκάδα του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1924 κι ενώ η πορεία των δραστηριοτήτων του πατέρα Σκλαβενίτη είναι συνεχώς ανοδική, γεννιέται ο πρώτος του υιός ο Γιάννης, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος. Πιο μπροστά η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία ως γυναίκα μεγαλωμένη σε σαφώς συντηρητικό περιβάλλον δεν ενεργοποιήθηκε στις business.

Στα 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι όλοι  εισέπραξαν στο ακέραιο τα χρωστούμενα, η ηθική της εποχής που δεν συγχωρούσε εύκολα τις αποτυχίες, αλλά και η ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα, οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς. Ο δεκαοχτάχρονος τότε Γιάννης, σε ρόλο προστάτη αναλαμβάνει να συντηρήσει εαυτόν κι αλλήλους. Για να βγάλει τα προς το ζην κρατάει λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακών σκευών, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπουνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας. Φήμες τους φέρουν κατά τη διάρκεια της κατοχής και λίγο αργότερα, να έχουν επιδείξει και πολεμική δράση σε ομάδα «κρούσης» που έδρασε στην περιοχή των Πετραλώνων, γεγονός όμως που ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως και το οποίο παραμένει ένα από τα πολλά μυστικά της συνήθως σιωπηρής οικογένειας.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο αδελφών, φάνηκε από τα μέσα της δεκαετίας του '40, οπότε και ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Ο τρίτος αδελφός τους, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, καθώς επέλεξε να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού, αν και λίγο μετά την πτώση της Χούντας, προσχώρησε κι αυτός στην οικογενειακή επιχείρηση. Σιγά, σιγά στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, τον μετέπειτα επιχειρηματικό τους συνοδοιπόρο. Μικρασιάτης στην καταγωγή ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος, το 1924 ήλθε στην Αθήνα από την Καισαρεία, μαζί με την αδελφή του, ορφανός από γονείς.

Δουλεύοντας ως μικροπωλητής, στα πρώτα χρόνια της ζωής του έζησε στην προσφυγική Νίκαια και λίγο αργότερα στον Ταύρο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της «Σκλαβενίτης & Σία» με έδρα στα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων. Στα μέσα της δεκαετίας, κι ενώ οι δουλειές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή για τα τότε (ενδεχομένως και για τα σημερινά) δεδομένα εταιρεία. Πρόκειται για την ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας.Η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα, προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα έγινε πολύ γνωστή σε όλο το λεκανοπέδιο. «Και γιατί όχι μαγαζιά» σκέφτονται οι τρεις συνεταίροι, οι οποίοι αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελών της δεκαετίας του '60 δημιουργούν το 1969 το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, επί της οδού Κηφισού 80). Πρώτοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για φθηνές αγορές, εκ μέρους των λαϊκών και υπό ανάπτυξη, κοινωνικών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό επιλέγουν να κινηθούν σε περιοχές που μέχρι τότε κυριαρχούσε ο «μπακαλόγατος τύπου Θύμιος».Ακολουθεί ο Πειραιάς, το Μοσχάτο και άλλες «β' διαλογής περιοχές», των οποίων ο πληθυσμός όμως ακμάζει κι αποκτά καταναλωτική δύναμη. Το 1979 η αλυσίδα πλέον Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην Ι & Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε. Το αχώριστο δίδυμο των αδελφών Γιάννη και Σπύρου Σκλαβενίτη, στα 1993 έμελλε τελικά να χωριστεί. Αιτία, ο θάνατος του πρώτου. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.

 

Το 1975, η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ επεκτείνεται στην περιοχή του Πειραιά δημιουργώντας στα Καμίνια (Λεωφ. Αθηνών – Πειραιώς 87)
το μεγαλύτερο τότε Κατάστημά της,
 με εκθεσιακούς χώρους 2.100 τ.μ.

-Το
 1979, δημιουργείται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, το πρώτο Κέντρο Διανομής (4.500 τ.μ.) για τον ανεφοδιασμό των Καταστημάτων της, τα οποία ανέρχονται πλέον σε δέκα.

-Τα επόμενα χρόνια η Επιχείρηση συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερά βήματα, ιδρύοντας, 1 ή 2 Καταστήματα ετησίως, πάντοτε εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής.

-Τον Δεκέμβριο του
 1993, ιδρύεται στο Χαλάνδρι (Αγίας Παρασκευής 111) το μεγαλύτερο έως τότε Κατάστημα της Επιχείρησης,
με εκθεσιακούς χώρους 2.700 τ.μ.

-Το
 1996 δημιουργείται ένα ακόμα μεγαλύτερο Κατάστημα, στο Κερατσίνι (Λεωφόρος Δημοκρατίας 200),
με εκθεσιακούς χώρους 4.150 τ.μ.

-Το
 1998 δημιουργείται το πρώτο Hypermarket, στη Νέα Χαλκηδόνα (Λεωφόρος Αχαρνών 467), με εκθεσιακούς χώρους 9.500 τ.μ., το οποίο διαθέτει Εργαστήριο Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής και Παγωτού, Εστιατόριο, Αίθριο και Παιδότοπο.

-Το
 2006, η πλειοψηφία των μετοχών της Επιχείρησης εξαγοράζεται από την οικογένεια του Σπύρου Σκλαβενίτη. Πρόεδρος αναλαμβάνει η κ. Μαρία Σκλαβενίτου και Διευθύνοντες Σύμβουλοι οι κ. Γεράσιμος & κ. Στέλιος Σκλαβενίτης.
Η Επιχείρηση διαθέτει τότε 36 Καταστήματα και η
 νέα Διοίκηση θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη του δικτύου
των Καταστημάτων.

-Το
 2007 η Επιχείρηση πραγματοποιεί την εξαγορά 18 Καταστημάτων της αλυσίδας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα νότια προάστια της Αττικής.

-Το
 2014, η Επιχείρηση εξαγοράζει το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Ελλάδος, η οποία λειτουργεί 9 Καταστήματα Χονδρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο και Ξάνθη. Έναν χρόνο αργότερα η MAKRO θα μετονομαστεί σε “The Mart”.

-Το
 2015, αρχίζει τη λειτουργία του το 1ο Supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ εκτός Αττικής, στην Κόρινθο. Το νέο Κατάστημα βρίσκεται στο Εμπορικό Πάρκο MARE WEST (5ο χιλ. Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών) και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους 3.370 τ.μ.

-Την
 1η Μαρτίου του 2017, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και την υπογραφή συμφωνίας για την εξυγίανση του Ομίλου Μαρινόπουλος, προστίθενται στο Δίκτυο της Επιχείρησης τα 400 Καταστήματα του Ομίλου.

-Το
 2020, η Επιχείρηση εισέρχεται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Καταστήματος.

-Το 2021, συνεχίζεται η διεύρυνση του δικτύου Καταστημάτων της Επιχείρησης, τα οποία ανέρχονται σε 431 στην Ελλάδα,ενώ επεκτείνεται και το eMarket, εξυπηρετώντας παραγγελίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Τον Απρίλιο του
 2022, αρχίζει τη λειτουργία του στην Κηφισιά το 4ο και μεγαλύτερο Κέντρο Διανομής Παραγγελιών για τους Πελάτες του eMarket. Πλέον, οι παραγγελίες Πελατών του eMarket εξυπηρετούνται από 4 Κέντρα Διανομής Παραγγελιών,
3 στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη.
-Τον Μάιο, ενσωματώνονται στο Δίκτυό της Επιχείρησης 9 Καταστήματα της τοπικής αλυσίδας των Ιωαννίνων
"
SEP Markets Παπαδόπουλος". 
-Τον Νοέμβριο, δημιουργείται το
 νέο Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια, επί της οδού Λαχανά 12
στο 10ο χλμ.
 Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, με εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ..

-Τον Ιανουάριο του
 2023, εντάσσονται στο Δίκτυο 4 Καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ "ΓΕΓΟΣ", στην Ανατολική Αττική.
-Τον Μάιο, προστίθενται 8 Καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ "
AS Αγορά", στη Λάρισα.


ΥΓ Τον Απριλιο  του 2018  φευγει  ξαφνικά από τη  ζωή ο ΣΤΕΛΙΟΣ  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ σε  ηλικία  52  ετών.

 

ΥΓ Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο ομιλος  Σκλαβενίτη  είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση λιανεμπορίου που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 250 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις