Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ...ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ  ΣΥΝΤΑΞΗ !!!ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΕΦΚΑ

Χωρίς σύνταξη λόγω... λογισμικού παραμένουν εδώ και δύο χρόνια επτά ομάδες ασφαλισμένων, απόδειξη της διάλυσης του ΕΦΚΑ, ο οποίος παραμένει εδώ και τρεις μήνες χωρίς διοικητή! Συνολικά σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 200.000 συντάξεις και εφάπαξ και η καθυστέρηση έκδοσης ξεπερνά τα δύο χρόνια. Για την αποπληρωμή όλων των αιτήσεων αλλά και για την καταβολή των αναδρομικών ποσών απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική.

Οι επτά περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων, οι αιτήσεις των οποίων παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2016 λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ - αφορούν:
α) Αιτήσεις με παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Ταμείων (για παράδειγμα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
β) Αιτούντες συνταξιοδότηση οι οποίοι έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά. Εχουν δηλαδή δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.
γ) Συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητούν να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.
δ) Αιτούντες συνταξιοδότηση οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ.
ε) Αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) Διαδοχική ασφάλιση, όπου ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση σύνταξης.
ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

Στα συρτάρια

Σήμερα στα συρτάρια του ΕΦΚΑ παραμένουν περίπου 77.500 αιτήσεις κύριας σύνταξης, ενώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, 100.000 επικουρικές συντάξεις. Συνολικά οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ, οι δομές του οποίου λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας, φτάνουν τις 77.500 εκ των οποίων σε 25.000 περιπτώσεις έχει καταβληθεί προσωρινή σύνταξη, ζουν δηλαδή με το 50% της σύνταξης. Οσον αφορά την αποπληρωμή των 100.000 επικουρικών, οι 91.000 αφορούν αιτήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Στο ΕΤΕΑΕΠ καλούνται να «τρέξουν» με ρυθμό διεκπεραίωσης 10.000 συντάξεων τον μήνα, ενώ για την εξόφλησή τους απαιτούνται περίπου 520 εκατ. ευρώ.
Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ, εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν στον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα. Λόγω ενιαίου φορέα, αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο. Αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα που ανήκε στο ΓΛΚ και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.ά., ενώ 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών. Μάλιστα, στον τεράστιο αυτόν όγκο αιτημάτων καλούνται να ανταποκριθούν μόλις 52 υπάλληλοι.
Οπως τονίζει η γ.γ. του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις