Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2025

ΤΑ ΠΟΣΑ-ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πρόσθετη αύξηση στη  σύνταξης  τους εως 115  ευρω το μήνα  και αναδρομικά  εως και 8 ετων ,θα λάβουν το  2025 οσοι συνταξιούχοι δήλωναν νόμιμη  απασχόληση από το 2017 και μετά .  Πρόκειται  για  την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται(παλιοί  και νέοι). Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται με τεράστια καθυστέρηση  στην ολοκλήρωσή του από τον ΕΦΚΑ με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.
Σύμφωνα με κύκλους του  υπουργείου Εργασίας με το νόμο 4670/2020, η προσαύξηση(για  τους συνταξιουχους που εργαζονται νόμιμα) καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1ης/1/2017. Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.Οσοι συνταξιούχοι δήλωναν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.
Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.Για παράδειγμα συνταξιούχος πριν το 2016 που τα τελευταία 5 χρόνια δούλευε ταυτόχρονα, δικαιούται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μισθός του από την απασχόληση ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.
Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη, όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.
Με το προηγούμενο καθεστώς οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους που εργάζονταν απέφευγαν να το δηλώσουν γιατί τους κοβόταν η σύνταξη κατά 30% και πιο παλιά κατά 60%.Αυτό που ίσχυε παλαιότερα ήταν το ότι αν κάποιος συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ουσιαστικά έχανε το 30% της σύνταξής του (60% με το νόμο Κατρούγκαλου). Με την τελευταία νομοθετική αλλαγή η σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων καταβάλλεται χωρίς περικοπή και γίνεται παρακράτηση 10% πάνω στο εισόδημα από απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 36.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που καταγράφηκαν  πριν την  αλλαγή του νόμου, ήδη στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί σχεδόν 85.000 συνταξιούχοι.
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνταξιούχοι που απασχολούνταν στο παρελθόν χωρίς να το δηλώνουν έφταναν τους 100.000 και αυτόν τον αριθμό περιμένουν να δουν να δηλώνεται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ σταδιακά μέσα στο 2024 με το νέο σύστημα.

-----------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

1– Συνταξιούχος που απασχολείται ως μισθωτός από το 2017 και διέκοψε το 2023 με μέσο μισθό 800 ευρώ, δικαιούται αύξηση 43 ευρώ στη σύνταξη και αναδρομικά αύξησης για το 2024 με ποσό 516 ευρώ. Αν απασχολήθηκε για 5 χρόνια (π.χ. 2018-2022) με μέσο μηνιαίο μισθό 1.100 ευρώ, δικαιούται αύξηση σύνταξης 42 ευρώ και αναδρομικά για 24 μήνες (2023 και 2024) με ποσό 1.008 ευρώ.
2– Συνταξιούχος που συνέχισε να απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 2017 μέχρι το 2023 ,πληρώνοντας μέση μηνιαία εισφορά στον κλάδο σύνταξης 260 ευρώ δικαιούται αύξηση 70 ευρώ στη σύνταξη και αναδρομικά για το 2024 με ποσό 840 ευρώ. Αν απασχολήθηκε με μέση μηνιαία εισφορά 500 ευρώ, για ένα έτος τότε δικαιούται αύξηση 20 ευρώ στη σύνταξη και αναδρομικά για 72 μήνες, από το 2019 ως το 2024, με ποσό 1.440 ευρώ.


Τρίτη 28 Μαΐου 2024

 ΕΦΚΑ:ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ  ΚΑΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ   ΠΑΡΟΧΩΝ

Αλλάζει ο χάρτης των επιδομάτων με τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ.Οπως προκύπτει από  το πόρισμα της επιτροπής  ,που έχει συσταθεί στο υπουργειο Εργασιας , η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων θα επιφέρει και  περικοπές και αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ. ‘Εμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.
Η σχετική νομοθετική  ρύθμιση από το υπουργειο  Εργασιας  αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο χειμώνα. Ο ενιαίος κανονισμός παροχών αποτελεί το πρώτο βήμα για την απλοποίηση της πολυνομίας και την κατάργηση των επιμέρους καταστατικών που ακόμη και σήμερα εφαρμόζονται από τα Ταμεία, παρότι όλα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.
Το δεύτερο βήμα είναι ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης, που θα απλοποιήσει τις επιμέρους διατάξεις που εφαρμόζονται από τα Ταμεία ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Θα πρεπει να τονιστεί ότι οι αποκλίσεις στα εν λόγω επιδόματα είναι τεράστιες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση με τα έξοδα κηδείας, που για τους ασφαλισμένους στο πρώην Ταμείο του ΗΣΑΠ ανέρχονται στις 7.773 ευρώ, ενώ του ΝΑΤ είναι 690 ευρώ!!!
Ο νέος κανονισμός παροχών καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, για έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθένειας – ατυχήματος και επιδόματα μητρότητας. Στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων και βοηθημάτων θεσπίζεται ένα ποσό ίδιο για κάθε κατηγορία. Στα έξοδα κηδείας, οι 7.700 ευρώ του ΗΣΑΠ μειώνονται, ενώ τα 690 ευρώ του ΝΑΤ αυξάνονται. Το επικρατέστερο ποσό είναι μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα Ταμεία δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης – λοχείας). Με τον νέο κανονισμό θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών, που σημαίνει ότι για κάποιες θα γίνουν αυστηρότερες.
Η εισήγηση της επιτροπής προς το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού, είναι να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και πάνω σ’ αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Θεωρείται βέβαιο ότι τα επιδόματα ασθένειας θα είναι στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες.Ειδικοτερα :
1.Στο επίδομα μητρότητας, πριν από την παροχή των 830 ευρώ το μήνα που δίνει η ΔΥΠΑ για 9 μήνες σε όλες τις μητέρες, το κάθε Ταμείο καταβάλλει στις ασφαλισμένες του επίδομα κυοφορίας – λοχείας, το οποίο, ανάλογα με το φορέα, είναι από 1.418 ευρώ ως 6.086 ευρώ, στις μισθωτές ασφαλισμένες του πρώην ΙΚΑ, για 119 μέρες συνολικά πριν και μετά τον τοκετό, 800 ευρώ για τις ασφαλισμένες στο πρώην ΕΤΑΑ, 600 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ και 487 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ. Στις μισθωτές, η προϋπόθεση είναι να έχουν ασφάλιση και στις μη μισθωτές να μη χρωστούν εισφορές.
2.Στο επίδομα ασθένειας, τα Ταμεία καταβάλλουν διαφορετικά ποσά, ενώ είναι διαφορετική και η διάρκεια χορήγησης της παροχής. Το επίδομα ασθένειας – ατυχήματος για τους μισθωτούς (πρώην ΙΚΑ) ξεκινά από 3,07 ευρώ τη μέρα και μετά τις πρώτες 15 μέρες κυμαίνεται από 6,14 ευρώ ως 32,62 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με τις αποδοχές (ασφαλιστική κλάση) του εργαζομένου. Το επίδομα είναι από 138,15 ευρώ για τον έναν μήνα ως 978,60 ευρώ για τον δεύτερο και κάθε επόμενο μήνα. Η παροχή καταβάλλεται για 6, 12 ή 24 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης. Στο πρώην ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι), το επίδομα ασθένειας -ατυχήματος καταβάλλεται ως 12 μήνες με 184 ευρώ για τον πρώτο μήνα και 1.580 ευρώ από τον δεύτερο μήνα και μετά. Ο ΟΑΕΕ καταβάλλει μόνον επίδομα ατυχήματος για διάρκεια από 30 μέρες ως 4 μήνες με ποσό ίσο με το τριπλάσιο της μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων. Το ΕΤΑΑ καταβάλλει επίδομα λόγω ασθένειας ή ατυχήματος για 3 μήνες με ποσά από 8 ευρώ ως 27 ευρώ τη μέρα.

------------------------------------------

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΤΑ  ΕΞΟΔΑ  ΚΗΔΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ
Τα έξοδα κηδείας που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, ανάλογα με το Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι οι θανόντες, είναι:
*Στο ΝΑΤ, 690 ευρώ (η χαμηλότερη παροχή).
* Στον ΟΑΕΕ, 762 ευρώ.
* Στον ΟΓΑ, 800 ευρώ.
* Στο ΙΚΑ, 843 ευρώ.
* Στο Δημόσιο, 1.000 ευρώ.
* Στο Ταμείο Νομικών, 1.100 ευρώ.
* Στο ΤΣΜΕΔΕ, 1.800 ευρώ.
* Στο ΤΣΑΥ, 2.743 ευρώ.
* Στο πρώην Ταμείο ΗΣΑΠ, 7.773,76 ευρώ (η υψηλότερη παροχή).
ΠΗΓΗ:ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

 ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΚΑ-ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

-ΑΠΌ ‘ΚΟΣΚΙΝΟ’ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Mε  4  προυποθέσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις  για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση οσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ όπως 	προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση η οποία  υπογράφεται από την υπουργο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομιας Αθανάσιο Πετραλιά.Αιτήσεις για έκδοση σύνταξης μπορούν να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι που χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.
Τονίζεται ότι το κλειδι στη νέα  διαδικασία είναι  ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.Διευκρινίζεται ότι  δεν θα τεθεί σε λειτουργία αυτόνομη νέα πλατφόρμα αλλά στην ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης συνταξιοδότησης θα υπάρξει επιλογή ειδικά για τους οφειλέτες.
Οι οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση εξουσιοδοτούν αυτομάτως τον ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε νόμιμη άρση του απορρήτου των καταθέσεών τους σε όλες τις τράπεζες καθώς αν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (με χρέη ΕΦΚΑ) ή τις 6.000 ευρώ (με χρέη ΟΓΑ) οι αιτήσεις θα απορρίπτονται.
Από τη σύνταξη θα παρακρατείται το 60% και οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν το υπόλοιπο 40%. Η παρακράτηση θα είναι τουλάχιστον 333 ευρώ τον μήνα για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για οφειλές προς τον ΟΓΑ. Μόλις η οφειλή μειωθεί στις 20.000 ευρώ για τον ΕΦΚΑ και στις 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ, θα χορηγείται ολόκληρη η σύνταξη και θα παρακρατείται το εναπομείναν χρέος σε 60 δόσεις από τη σύνταξη.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ και ειδικά προς τον ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.
2. Να έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους ή εφόσον έχουν χρόνο ασφάλισης (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης) τουλάχιστον σαράντα (40) ετών, το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους.
3. Να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης.
4. Οι τραπεζικές καταθέσεις τους να μην ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ γενικά ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αν είναι οφειλέτες αποκλειστικά προς τον ΟΓΑ. Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Αν τα χρέη κατά τη στιγμή της αίτησης είναι πάνω από 30.000 ευρώ ή πάνω από 10.000 ευρώ για τον ΟΓΑ, τότε θα ζητείται από τον ασφαλισμένο να καταβάλει το υπερβάλλον ποσό εντός διμήνου αλλιώς η αίτηση θα απορρίπτεται.
Οι οφειλέτες που είχαν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση πριν την ψήφιση του νόμου, και τα χρέη τους ήταν πάνω από 20.000 ευρώ και πάνω από 6.000 ευρώ, θα ειδοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διάταξη του νόμου εντός 10 ημερών. Μέσα στην ίδια προθεσμία (10ήμερο) από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής και όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου.

Εκτιμάται  ότι άμεσα θα συνταξιοδοτηθούν 12.000 οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και έτσι  θα ξεμπλοκάρει και ένα σημαντικό ποσοστό υποθέσεων που καθυστερεί για αυτόν το λόγο.Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές από 20.000-30.000 ευρώ ανέρχονται σε 109.868 και οφείλουν 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 27.000 αγρότες έχουν οφειλές από 6.000-10.000 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο ποσό φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-15% έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί, αλλά λόγω οφειλών δεν μπορεί να το κάνει.
--------------------------------------------------------
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΣΤΑ 47,88 ΔΙΣ .ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ  ΤΟΝ ΕΦΚΑ
-Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
--Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
--Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ.
--Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών)
ΠΗΓΗ :ΕΚΘΕΣΗ  ΚΕΑΟ-ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ 2024


Σάββατο 25 Μαΐου 2024

 

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ 

Γρίφος παραμένει η μείωση των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα εφαρμόσει την περικοπή των εν λόγω συντάξεων.

Οπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία – σύμφωνα με τον νόμο – θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).

Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για μια διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει. Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα, διευκρινίζοντας πως με βάση σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος. Με το πέρας της πρώτης τριετίας, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το ήμισυ αυτής (35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας (σ.σ. θανάτου) στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα (τέως ΙΚΑ). Η εφαρμογή της έχει παγώσει από το 2020.

 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

 ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ:ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

-ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
-ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟ 2024

Οι μητέρες ανηλίκων έχουν τη δυνατότητα για συνταξιοδοτηση - νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών και με  τη χρήση πλασματικών ετών -υπό τις εξής  προϋποθέσεις:
-Οι μητέρες ανηλίκων πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης σε πραγματικό χρόνο μέχρι το 2010 ή το 2011.
-Έως το 2012 να έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης.
-Ισχύει και ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης.
-Να είχαν ανήλικο παιδί μέχρι το 2012
-Να έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1993.
-Να κατοχυρώνουν νέο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση εντός της μεταβατικής περιόδου 2015-2021.
ΔιευκρινΊζεται  ότι στις μητέρες του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ που ασφαλίστηκαν πριν από το 1992, ο χρόνος ανατροφής παιδιών δεν τους επιτρέπεται να αναγνωριστεί ως πλασματικός για τη συνταξιοδότηση.
Τονίζεται ότι οι περισσότερες μητέρες ανηλίκων επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά με πέναλτι έως 115 ευρώ τον μήνα.Ειδικότερα ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) προβλέπει  στις περιπτωσεις των μειωμενων συνταξεων , η μείωση να επιβάλλεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης  και όχι στην ανταποδοτική, η οποία καταβάλλεται πλήρης σε κάθε περίπτωση και μάλιστα με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.
Με βάση τα ισχύοντα, το πέναλτι πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένες αποδοχές κυμαίνεται στο 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου άρα έως 30% εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί το 62ο έτος της ηλικίας (αντί του 67ου), αλλά αυτή η μείωση περιορίζεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης των 345 ευρώ για 15ετή περίοδο ασφάλισης έως 384 για 20ετή ασφάλιση (η περικοπή ξεκινά από 21 ευρώ ανά έτος). Κατ’ αυτόν τον τρόπο η μείωση «περιορίζεται» στα 115 ευρώ τον μήνα.
Στις μειωμένες συντάξεις λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά ένα διακοσιοστό (1/200) για κάθε μήνα που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου έτους ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση πρόωρης και μειωμένης συνταξιοδότησης με 15ετία, το πέναλτι είναι 103,5 ευρώ την πενταετία. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και εάν εργαστεί κάποιος μέχρι το 67ο έτος, απλώς θα βελτιώσει ελάχιστα το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ θα χάσει συντάξεις 60 μηνών και θα πληρώσει εισφορές αντίστοιχου διαστήματος κ.λπ. Επίσης μια μειωμένη σύνταξη γήρατος δεν μπορεί ποτέ να μετατραπεί σε πλήρη σύνταξη γήρατος. Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν μειώνεται.
----------------------------------------------------------------------------
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟ 2024  ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Μια μεγάλη κατηγορία εξόδου πριν από τα γενικά όρια ηλικίας είναι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί που κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο, τα ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και το ΙΚΑ. Συγκεκριμένα:
1. Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με 25ετία
Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του  δημοσίου και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των  ΔΕΚΟ  - Τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024 εφόσον συμπληρώνουν το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση το ν. 4336/2015. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
-Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).
-Γονείς (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες (μόνο γυναίκες) υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1964).
--Γονείς (άνδρες - γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου  και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1963).
-2- IKA, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με 5.500 ένσημα και ανήλικο:
Οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων  ανηλίκων του ΙΚΑ των Ταμείων των ΔΕΚΟ - Τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα ανηλικότητα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2024 ανάλογα με το όριο ηλικίας όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση το ν. 4336/2015.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 50ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2016 (γεννηθείσες το 1966).
-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2012 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 55ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθείσες το 1963).
-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών) και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 52ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017 (γεννηθείσες το 1965).
-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών) και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 57ο έτος τους για πλήρη σύνταξη και συμπλήρωσαν το 57ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018 (γεννηθείσες το 1961).


Τετάρτη 22 Μαΐου 2024




ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ

Μικρότερα όρια ηλικίας ως  και 9 έτη, μαζί και μεγαλύτερη σύνταξη με κέρδος που αγγίζει τα 250 ευρώ το μήνα ,κρύβουν οι εξαγορές πλασματικού χρόνου ασφάλισης από τους ασφαλισμένους.
Οι παλαιοί πριν το 1993 ασφαλισμένοι βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς με την προσθήκη πλασματικού χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να βγουν πριν τα 67 ή πριν τα 62. Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι βοηθούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης μεγαλύτερη σύνταξη.
Ως πλασματικοί χρόνοι θεωρούνται:
-ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας,
-ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών,
-ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) και μέχρι 300 ημέρες,
-ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη,
-ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής
-ο χρόνος για τον οποίο δεν έχει χωρήσει ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, μετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο και ο οποίος δεν μπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης μεταξύ περιόδων ασφάλισης,
-ο προβλεπόμενος από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας,
-ο χρόνος απεργίας,
,-ο χρόνος μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι δύο έτη,
-ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εκτίθηκε μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2510/1997 (Α΄ 136) για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι που αρνήθηκαν την εκπλήρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις,
-ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, την Ειδική Προσαύξηση και τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
Επισημαίνεται ότι οι πλασματικοί χρόνοι αξιοποιούνται για να συμπληρωθούν οι εξής συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις:
*Η 40ετία σε όλα τα Ταμεία, οποτεδήποτε, από παλαιούς (ως το 1992) και νέους (από 1ης/1/1993) ασφαλισμένους.
*Η 35ετία σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ως το 2012.
*Η 25ετία στο Δημόσιο μέχρι το 2010.
*Η 25ετία στο Δημόσιο για το 2011 και το 2012, καθώς και τα 36 ή 37 έτη μετά το 2012.
*Τα 21 και 23 έτη στο Δημόσιο για τους τρίτεκνους γονείς στα έτη 2011 και 2012.
*Η 25ετία ως το 2012 σε Ταμεία ΔΕΚΟ ή τραπεζών για μητέρες.
*Οι 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012 για μητέρες με ανήλικο τέκνο.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να ζητούν πλασματικά έτη και για προσαύξηση της σύνταξης, αλλά και για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή να συμπληρώσουν τον συντάξιμο χρόνο που τους λείπει για να αποχωρήσουν.Στο Δημόσιο οι ασφαλισμένοι, εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με τον πραγματικό συντάξιμο χρόνο που έχουν στην υπηρεσία τους, έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο μόνον για προσαύξηση σύνταξης.
Το κόστος εξαγοράς για τους μισθωτούς είναι 20% επί του μισθού κατά το μήνα υποβολής της αίτησης ή του τελευταίου 12μήνου εφόσον δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση. Σε περιπτώσεις ανεργίας ή μερικής απασχόλησης υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

 

ΝΕΟΣ  ΓΥΡΟΣ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ  12.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

(ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ).

 

Νέος  γύρος καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών σε 12.000  συνταξιούχους  τραπεζουπαλλήλους - μέσω του επανυπολογισμού των  συντάξεων-  έρχεται   το τέλος Μαιου.Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν την παρακράτηση φόρου  και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης  αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Συνολικά οι κρατήσεις  είναι της τάξης του 20% με 26%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες  στις οποίες είτε ο  επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προβλήματα γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τα ταμεία ήταν ελλιπή.

Παράλληλα νέες πληρωμές θα υπάρξουν και για τις ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36 -40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Την ίδια ωρα,αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά ως 4.000 ευρώ - που αφορά τα  δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιουχων  για την περίοδο 2013-2018- θα δοθούν στην περίπτωση που  από το  Ανωτατο Ειδικο  Δικαστήριο εκδοθεί θετική απόφαση  για τους απόμαχους της δουλειάς.Η συζήτηση της  υπόθεσης στο  ΑΕΔ  έγινε στις  17 Απριλίου  2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί   μέχρι   στο καλοκαίρι.Αν η απόφαση του ΑΕΔ   εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.

 

----------------------------------------------

 

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ

 

Ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστές τις επίσημες ημερομηνίες πληρωμής για τις  συντάξεις  Ιουνίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

-Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

-Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

-----------------------------------------------------------------

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΌΣΑ

 

-Τον Μάρτιο πληρώθηκαν 4.599.547 συντάξεις. Από αυτές, 2.828.344 ήταν κύριες, 1.340.577 ήταν επικουρικές, ενώ δόθηκαν και 430.626 μερίσματα.

-Η δαπάνη για να καταβληθεί το σύνολο των συντάξεων τον Μάρτιο, ξεπέρασε τα 2,62 δισ. ευρώ.

-Η πλειονότητα των κύριων συντάξεων κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (837.210 ή ποσοστό 43,82%)

-Έως 500 ευρώ χορηγούνται 320.563 κύριες συντάξεις (ποσοστό 16,77%)

-Συνολικά κάτω από 1.000 ευρώ είναι το 60,59% των κύριων συντάξεων γήρατος (1.157.773).

-Από το σύνολο των επικουρικών συντάξεων γήρατος (959.636) οι περισσότερες (413.823 ή ποσοστό 43,12%) ήταν από 100 – 200 ευρώ.

Πηγη:ΣΥΣΤΗΜΑ  ΗΛΙΟΣ(ΜΑΡΤΙΟΣ  2024).





Σάββατο 18 Μαΐου 2024

 ΤΑ 18 ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ(Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, το ερχόμενο Σάββατο, μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι η Λευκάδα είναι αναλογικά ο νομός με τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα!!!Παρόλο που αποτελεί τον μικρότερο νομό της χώρας -με έκταση μόλις 302 τ.χλμ. -η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας, αποτέλεσαν την αφορμή για την λειτουργία 18 μουσείων.
Αυτά είναι:
-Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας.
-Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.
-Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν.
-Λαογραφικό Μουσείο ‘’Ορφέα’’
-Μουσείο Φωνογράφου και Σπανίων Δισκων(πόλη Λευκάδος)
-Μουσείο Έκθεσης Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ.
-Εκκλησιαστικό Μουσείο Φανερωμένης
-Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου Μορίνα(μοναστήρι Φανερωμένης).
-Μουσείο Γραμμοφώνου, Φωνογράφου & Ραδιοφώνου(ΚΑΡΥΑ)
-Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος Μαρία Κουτσοχέρω(ΚΑΡΥΑ).
-Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου.
-Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας.
-Μουσείο Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Απόλλων” Καρυάς.
-Μουσείο Ελιάς “Fabbrica”.
-Θαλασσινό Μουσείο στο σχολείο της Λυγιάς
-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Ευάγγελος Βλασσόπουλος»(ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ)
-Λαογραφικό Μουσείο Σύβρου.
-Μουσείο στο επισκέψιμο Οινοποιείο “Λευκαδίτικη Γη”.
ΥΓ : Δεν έχουν συμπεριληφθεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λευκάδας, η Συλλογή Νομισμάτων και Χαρτονομισμάτων Ανδρέα Λάζαρη , η Συλλογή Μεταβυζαντινών εικόνων Λευκάδας(δημόσια βιβλιοθήκη) . Κλειστό είναι το μελισσοκομείο/μουσείο μελιού του νησιού βρίσκεται στον δρόμο Παλαιοκατούνας -Νεοχωρίου. Τέλος μέχρι τις αρχές του 2000 λειτουργούσε στο Νεοχώρι (Νιοχώρι) το ιδιωτικό Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων το οποίο είχε δημιουργήσει ο Τσάτσουλας Παναγιώτης και είχε στεγάσει σε ένα παλιό ελαιοτριβείο.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

 ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

(ΝΕΟΣ  ΤΡΟΠΟΣ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ).

Νέες αλλαγές δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα  της  χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Από 1-1-2025 αλλάζει ο τροπος              υπολογισμου των συντάξεων(για τους  νέους  συνταξούχους) καθως και των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς.Παράλληλα(από το  2027) αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες κατά 1,5 έτος στο διάστημα 2027-2030, σταδιακή μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις και  επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης.
Ειδικότερα:
1.ΟΡΙΑ   ΗΛΙΑΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ :Μικρή (κατά 1,5 ετος) και σταδιακή,  από το 2027  εως το 2030,  ενδεχόμενη αυξηση των γενικών  οριων ηλικίας  συνταξιοδοτησης λόγω της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού, είναι το πιθανότερο σενάριο που εκτιμούν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση.Οι διεθνείς  οργανισμοι   εκτιμούν  ότι το 2030  η χώρα μας θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68,5 έτη και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες, στα 63,5 έτη. Μάλιστα για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύει αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά ένα μήνα περισσότερο, στα 68,6 και στα 63,6 έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση.Το  όλο θέμα προκαλεί   αναστάτωση στους ασφαλισμένους και εκτιμάται ότι θα   προκαλέσει έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων.Πάντως η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά  το ενδεχόμενο αλλαγών   μέχρι το 2027 αφού η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο.
Η  πρώτη αύξηση των ορίων ηλικίας λόγω του προσδόκιμου ζωής, τοποθετείται στο διάστημα 2027-2030 και θα επηρεάσει τα όρια για πλήρη και για μειωμένη σύνταξη. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται στην μελέτη που έστειλε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στον  ευρωπαϊκό φορέα Ageiing Working Group (AWG) που παρακολουθεί τις αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών κρατών και ανάλογα με τα ευρήματα (κυρίως δε, με την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης) προτείνει στις κυβερνήσεις τις ανάλογες παρεμβάσεις.Αυτό σημαίνει ότι αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 έτος στα 63,5 από 62 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και στα 68 έτη και 5 μήνες από το 67ο έτος που είναι σήμερα για σύνταξη λόγω γήρατος με 15ετία φέρνει στο ασφαλιστικό σύστημα η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο διάστημα 2027-2030 στη χώρα μας.
Όπως δηλωνει ο αρμόδιος  υφυπουργός Εργασιας  Πάνος  Τσακλόγλου ‘’στην Ελλάδα μέτρα πήραμε τα τελευταία χρόνια και, από ότι δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες, παρότι το σύστημά μας εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με τους υφιστάμενους κανόνες, μακροχρονίως φαίνεται να πετυχαίνουμε τη σταθερότητα που επιθυμούμε.  Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα όρια συνταξιοδότησης, αυτά εξετάζονται ανά τριετία.  Έγινε πρόσφατα η εξέταση και οι διαφοροποιήσεις ήταν μηδαμινές. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια αυτά’’, κατέληξε ο κ.Τσακλογλου.
2.ΝΕΟΣ  ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟΤΟ  2025 :Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων των συντάξεων από το 2025 και μετά. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ως δείκτης αναφοράς θα λαμβάνεται ο δείκτης μεταβολής των μισθών.
Η θεσμοθέτηση αυτής της αλλαγής έγινε ήδη από το 2020, ωστόσο η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος. Ήδη, στο Υπουργείο Εργασίας έχει συγκροτηθεί η αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα συνεργαστεί με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον καθορισμό του συγκεκριμένου δείκτη.
Ο δείκτης θα λαμβάνει υπόψη τη μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά. Με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύπτει, θα καθορίζεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογες επιπτώσεις θα έχουν οι αλλαγές και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως τώρα, η παρέμβαση σε αυτά τα δύο πεδία γινόταν κυρίως με βάση την ετήσια πορεία του πληθωρισμού. Η στροφή προς τον δείκτη μεταβολής των μισθών φέρνει στο προσκήνιο μια νέα παράμετρο, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τόσο το ύψος των συντάξεων όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Έτσι προέκυψαν δύο διαδοχικές αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2023 και το 2024 (αντίστοιχα 7,5% και 3%), αλλά καταγράφηκαν και δύο ανάλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων (9,6% το 2023 και 3,5% το 2024).Το νέο μοντέλο δεν θα έχει επίδραση στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων, που θα προκύψουν από το 2025 και μετά. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη παρέμβαση που είχε προβλεφθεί στον «νόμο Βρούτση» (ν. 4670/20) στοχεύει σε πιο «δίκαιες» συντάξεις, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, αφού θα συνδέονται πιο άμεσα με τους μισθούς που καταβάλλονται κατά την τρέχουσα, αλλά και την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για τις ασφαλιστικές εισφορές «από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.
Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση από 1/1/2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών, και όχι με τιμαριθμοποίηση των μισθών και σύνδεσή τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που θα ισχύει ως και το 2024. Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά. Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ πήρε αναβολή για να εφαρμοστεί από 1ης/1/2025.
Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνον τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με την αλλαγή που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 4,5% με 5% ετησίως.
-------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστές τις επίσημες ημερομηνίες πληρωμής για τις  συντάξεις  Ιουνίου.
Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:
-Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
-Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

 

ΟΙ ΔΥΟ  ‘’ΚΟΦΤΕΣ’’  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ-ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ(ΕΑΣ)

-------------------------------------------------

-ΑΥΞΗΣΕΙΣ …ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

-ΣΤΑ..ΧΑΡΤΙΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ(ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ) ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1400 ΕΥΡΩ.

 

Δύο είναι οι κόφτες στις  συντάξεις που προκαλούν πονοκέφαλο (και αντιδράσεις)  -  ακόμη και μειώσεις  συνταξεων- σε  χιλιάδες συνταξιούχους πολλοί εκ των οποίων δεν θα  ΄γευτούν’  αυξήσεις όσο είναι εν ζωή.Πρόκειται για την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις αλλά και την Εισφορά Άλληλεγγύης(ΕΑΣ) ένα  ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι» το οποίο  αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.Την ιδια ωρα  η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης».

Είναι  χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».Ετσι χιλιάδες  είναι οι  παλίοί συνταξιουχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να ‘’γευτούν’’ μια έστω και μικρή αυξηση στη σύνταξη τους  λόγω της προσωπικής   διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ωστόσο σταδιακά και σε  βάθος χρόνου, η  προσωπική διαφορά εκτιμάται να μειωθεί σε ένα μεγάλο αριθμό  συνταξιουχων.Κι αυτό γιατι οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024 έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς, που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου.

Να σημειωθεί ότι, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.

Παράλληλα ,ενας άλλος λόγος που οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα , όσοι λαμβάνουν συντάξεις ανω των 1400 ευρω , δεν βλέπουν στην τσέπη τους σημαντικές αυξήσεις, είναι και η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Στο θέμα της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ που χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού,

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας  Πανο Τσακλόγλου ‘’ θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά. «Ωστόσο» δήλωσε, πως «είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατό πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά».

Παντως σήμερα μικρότερες ή μηδενικές αυξήσεις  συντάξεις  παίρνουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι».Αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%) και από όλες τις επικουρικές πάνω αΗ εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων.

Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και πάντως για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Για παράδειγμα, νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ.

Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε για το 2024 η σύνταξή του ανήλθε στα 1.436,85 ευρώ και είχε την κράτηση ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας με 3%.Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.

Επισημαίνεται ότι το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει αυτό το τελευταίο μνημονιακό μέτρο χωρίς μέχρι τωρα να εχει προχωρήσει σε  καμία ρύθμιση.Προς το παρόν, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα εξεταστούν πολλές εκδοχές για την ελάφρυνση της ΕΑΣ εντός του  2024.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

πλαισιο

 

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ  ΤΗΣ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ).

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η κράτηση δεν θα επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος.

Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45 ευρώ.

Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% –, τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη.

Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ, τους οποίους προβλέπει το εν λόγω σενάριο για τα πρώτα 4 κλιμάκια, είναι οι εξής:

1.400-1.700 ευρώ: 3%

1.701-2.000 ευρώ: 4% (από 6% σήμερα)

2.001-2.300 ευρώ: 5% (από 7%)

2.301-2.600 ευρώ: 6% (από 9%)

Ετσι, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730 ευρώ σήμερα έχει κράτηση 104 ευρώ και η σύνταξή του λόγω της ΕΑΣ μειώνεται στα 1.625 ευρώ.Αν προωθηθεί το εν λόγω σενάριο, η κράτηση από 6% μειώνεται στο 4%. Ετσι, η κράτηση – που θα συνεχίσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ – θα ανέλθει στα 69 ευρώ.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

 ‘'ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ’ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΊΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Σύντομα  κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Λευκαδίτη δημοσιογράφου  ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ  με τίτλο ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’( εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ) .Περιλαμβάνει πεζά, ποιήματα και συλλεκτικές φωτογραφίες μαζί με πίνακες Λευκαδίων ζωγράφων.
Η φωτογραφία του εξωφύλλου ανήκει σε πίνακα ζωγραφικής της ΤΙΤΙΝΑΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ(ο δρόμος του Κάστρου--Λευκάδα ).
Η πρώτη παρουσίαση του νέου  βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 στη Λευκάδα(κηποθέατρο 'Αγγελος Σικελιανός) όπου θα γιορταστούν και τα 40 χρόνια παρουσίας   του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ στη δημοσιογραφία .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''(από το 1983) και ποιητής.Γεννήθηκε(1960) και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία.Καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Aπο το 2007 εως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα ''ΝΕΑ'' στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σημαντική είναι η συμβολή του στήν τουριστική προβολή της Λευκάδας καθως και στη διάσωση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του νησιού. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους :«Θαλασσινό Ελεγείο», «Το Άλλο Μπλέ», «Ορφέως 2»(εκδόσεις 'ΑΓΚΥΡΑ'), «Χορεύουν τα Κόκκινα»(εκδόσεις 'ΑΓΚΥΡΑ),καθώς και το βιβλίο-έρευνα με τίτλο :'Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑ'(faggotobooks). Στίχοι του έχουν μελοποιηθει από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.





Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

 ΔΙΠΛΟ’ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟ 2025-‘ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ’’ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη θα περιμένουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025 καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις την ιδια ώρα  που  ‘σβύνει’ σταδιακά η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων.Από την επόμενη χρονιά αλλάζει ο τρόπος αύξησης των συντάξιμων μισθών που λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη και αντί για τον πληθωρισμό θα αυξάνονται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.
Κατ΄αρχάς όσοι θα καταστούν συνταξιούχοι υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης, το 2025 θα πάρουν την αυξημένη εθνική σύνταξη στα 437 ευρώ, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη θα έχει την αύξηση του δείκτη μισθών του 2024. Ο νέος αυτός δείκτης θα αναπροσαρμόζει από 1/1/2025 τις συντάξιμες αποδοχές, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2024 θα αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό. Με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης μισθών εμφανίσει μέση αύξηση 4% το 2024, τότε η αύξηση αυτή θα ανεβάσει κατά 4% και τις συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης όσων βγουν στη σύνταξη το 2025. Αν η αναπροσαρμογή γινόταν με τον πληθωρισμό, τότε η αύξηση των αποδοχών θα ήταν 3,5%.
Παράλληλα οι  σημερινοι  συνταξιουχοι   εκτιμάται ότι το 2025  θα πάρουν αυξήσεις με αφετηρία το 2,5% .Δικαιούχοι θα είναι περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με μικρό υπόλοιπο διαφοράς που θα το μηδενίσουν με την αύξηση.Επισημαίνεται ότι εκτός αυξήσεων, λόγω μεγαλύτερης προσωπικής διαφοράς, θα μείνουν 650.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως αναμένεται να πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς όπως έγινε το 2023 και το 2024. Το τελικό ποσοστό αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η οικονομία μέσα στο 2024 και με το υψος του  πληθωρισμού.Με βάση τις νέες προβλέψεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι 2,3% και ο πληθωρισμός 2,8%. Το άθροισμα των δύο μεγεθών (5,1%) διά του 2 βγάζει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για το 2025 και όπως προκύπτει κινείται γύρω στο 2,5%. Αν ένα από τα δύο ή και τα δύο παραπάνω μεγέθη αυξηθούν, τότε το μισό από την αύξηση αυτή θα περάσει στο ποσοστό αύξησης των συντάξεων.
Την ιδια ώρα σε πλήρη  εξάλειψη οδηγείται η προσωπική διαφορά των  συνταξιούχων το 2027. Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.
Με τις αυξήσεις της περιόδου 2024-2027 όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.
Το 2027 -σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις στελεχών του  υπουργειου Εργασίας -θα μείνουν ελάχιστοι συνταξιουχοι με μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (άνω των 180 ευρώ), που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με τα στοιχεια του ΕΦΚΑ- ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά να έχει μειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021.Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «χρεώθηκαν» με θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι 460.000 περίπου έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν, αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και 2024.
Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.
«Η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, από το βήμα της Βουλής. «Ήδη, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έχουν δοθεί δύο μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου».
------------------------------------------------------------------------

ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟ 2025
Ασφαλισμένος που σήμερα έχει συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ και σκοπεύει να βγει στη σύνταξη το 2025, θα έχει αύξηση 3,5% στον συντάξιμο μισθό ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 2.070 ευρώ. Αν έχει 40 χρόνια ασφάλισης η ανταποδοτική σύνταξη που θα λάβει βγαίνει στα 1.035 ευρώ. Αν οι αποδοχές του αυξάνονταν με τον πληθωρισμό που για το 2024 προβλέπεται να είναι κάτω από 3%, ο συντάξιμος μισθός θα ήταν 2.050 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη 1.025 ευρώ.
-------------------------------------------------------------
ΓΡΑΦΗΜΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΌΣΟΙ
 -Σε σύνολο 1.908.513 κύριων συντάξεων γήρατος, οι 362.972 (ποσοστό 19,01%) είναι έως 500 ευρώ. Άλλες 830.379 κύριες συντάξεις (ποσοστό 43,5%) είναι από 500 έως 1.000 ευρώ. Συνεπώς, το 59,51% των κύριων συντάξεων είναι μικρότερες από 1.000 ευρώ μικτά.
-Σε σύνολο 957.815 επικουρικών συντάξεων γήρατος που καταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο 2023 , προκύπτει ότι 69.669 (ποσοστό 7,27%) αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα έως 100 ευρώ μόλις. Οι περισσότερες επικουρικές είναι στην κατηγορία 100 – 200 ευρώ τον μήνα (413.398 ή ποσοστό 43,16%). Άρα, πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις (50,43%) αποφέρει μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 200 ευρώ.
-Η μέση κύρια σύνταξη τον Δεκέμβριο 2023  ήταν 795,05 ευρώ μικτά.
-Η μέση επικουρική σύνταξη τον ίδιο μήνα ήταν 196 ευρώ και το μέσο μέρισμα 111,24 ευρώ.
-Οι νέες κύριες συντάξεις που προκύπτουν από τον ιδιωτικό τομέα (ΕΦΚΑ) είναι μόλις 694,20 ευρώ, αισθητά μικρότερες από τις αντίστοιχες του Δημοσίου, που τον Δεκέμβριο ήταν 1.231,52 ευρώ, κατά μέσο όρο.
ΠΗΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ‘ΗΛΙΟΣ’ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023).


Τρίτη 7 Μαΐου 2024

 ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΜΕΣΩ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ)

ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 4.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΔΣΤΗΡΙΟΥ(ΑΕΔ).

Αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά ως 4.000 ευρώ - που αφορά τα  δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιουχων  για την περίοδο 2013-2018- θα δοθούν στην περίπτωση που  από το  Ανωτατο Ειδικο  Δικαστήριο εκδοθεί θετική απόφαση  για τους απόμαχους της δουλειάς.Παράλληλα έρχεται νεος γύρος πληρωμών και αναδρομικών σε  ομάδες  συνταξιουχων που εμειναν εκτός επανυπολογισμού συντάξεων.
Η συζήτηση της  υπόθεσης στο  ΑΕΔ  έγινε στις  17 Απριλίου  2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί   μέχρι   στο καλοκαίρι.Αν η απόφαση του ΑΕΔ   εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν. Αν η απόφαση του ΑΕΔ δικαιώσει τους συνταξιούχους τότε η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να επισπεύσει τις πληρωμές σε όσους έχουν αγωγές και αφετέρου να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με άλλους 900.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια επειδή   εκτίμησαν  ότι θα πάρουν πίσω τις μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα δώρα έχει παγώσει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους. Υπογραμμίζεται ότι τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική.
Tην ιδια ώρα από τον ΕΦΚΑ ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού. Τέτοιες είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.
Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

-----ΠΛΑΙΣΙΟ --------------------------------------------
Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024
1.Μη μισθωτοί
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Ιουνίου 2024 θα διενεργηθούν για τους μη μισθωτούς την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.
Συγκεκριμένα:
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει  την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
2.Μισθωτοί:
Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Ιουνίου 2024 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν  την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Το Δημόσιο θα καταβάλλει την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024.


Δημοφιλείς αναρτήσεις