Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

 


ΤΑ ΝΕΑ  ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Αυξημένα και με σημαντικές βελτιώσεις έρχονται τα επιδόματα για δημόσιους υπαλλήλους , για ευάλλωτους καθως και το επίδομα ανεργίας .Παράλληλα βελτιωτικές αλλαγές προωθουνται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα .Παράλληλα με αλλαγές θα καταβλήθει το επίδομα προσωπικήγς διαφοράς σε όσους συνταξιουχους δεν θα λάβουν αύξηση το νέο ετος.

Για το νέο  ετος προωθείτει η πληρωμή των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ με άυλη προπληρωμένη κάρτα, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με υποχρέωση κατανάλωσης μόνο του 50% μέσω ρευστών διαθεσίμων. Τα ποσά της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με μεγάλη εξαίρεση τα αναπηρικά, που θα είναι τελικά εκτός της τελικής ρύθμισης, θα καταβάλλονται στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

-ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ :Βελτιωτικές αλλαγές  έρχονται από το Δεκέμβριο στο  Ελάχιστο  Εγγυημένο  εισόδημα.Ειδικότερα αύξηση των δικαιούχων παράλληλα με την αύξηση του παρεχόμενου ποσού κατά 8%  θα  προβλέπει η υπουργική απόφαση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου 2023 και μετά.Σήμερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενο νοικοκυριού. Από τον Δεκέμβριο θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), διατίθεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, ως ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.
Παράλληλα βέβαια, θα αναπροσαρμοστούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν εκτός από το καταβαλλόμενο ποσό και οι νέοι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά.
Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου, το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε:
-200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Τα ποσά αυτά, από την 1η Δεκεμβρίου και εφεξής, ήτοι από το επίδομα που θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, αυξάνονται κατά 8% και διαμορφώνονται σε 216, 108 και 54 ευρώ ανά περίπτωση.
Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, σήμερα, προβλέπεται πως το εισόδημα του ωφελούμενου νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.Κατά συνέπεια, για έναν ενήλικα, το εισόδημά του κατά το εξάμηνο πριν από την αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Με την αύξηση κατά επίσης 8%, από 1η Δεκεμβρίου 2023 θα ανέλθει σε 1.296 ευρώ. Για έναν ενήλικα με ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή οικογένεια) σήμερα ισχύει όριο εισοδήματος τα 1.800 ευρώ, που θα αυξηθούν στα 1.944 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδιά, από τα 1.800 ευρώ, το όριο θα ανέλθει επίσης στα 1.944 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα, από 2.400 ευρώ, το όριο θα αυξηθεί στα 2.592 ευρώ.
Επίσης, για ζευγάρι με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο, σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ και με την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης θα ανέβει στα 2.916 ευρώ στο εξάμηνο. Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα ανέλθει στα 5.832 ευρώ.
-ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Στο διάστημα μεταξύ 11 έως 22 Δεκεμβρίου 2023, θα  λαβουν το Επίδομα προσωπικής  διαφοράς  των  200, 150 και 100 ευρώ οι  742.772  συνταξιουχοι  από  όλα τα ταμεια. Κριτήριο για την πληρωμή της ενίσχυσης είναι να έχουν οι συνταξιούχοι προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων προ φόρου έως 1.600 ευρώ μηνιαίως.Σύμφωνα με  τα στοιχεια του  ΕΦΚΑ από τους 742.772 συνταξιούχους που θα πάρουν το επίδομα πριν την αύξηση εκτιμάται ότι 150.000 διατηρούν μικρά ποσά προσωπικής διαφοράς της τάξης των 15 ως 30 ευρώ, τα οποία θα μηδενίσουν με την αύξηση του 2024.Το επίδομα προσωπικής διαφοράς χορηγείται σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2023 και οι οποίοι κατά το μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των 10 ευρώ.
Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:
α) σε 200 ευρώ για συνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
β) σε 150 ευρώ για συνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ και
γ) σε 100 ευρώ για συνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.
-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ :εΡΧσημαντικές αλλαγές στο επίδομα  ανεργίας .Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζονται αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, καθώς φαίνεται πως αυτό θα πλησιάζει πιο κοντά στον κατώτατο μισθό και δεν θα είναι πλέον ενιαίο για όλους.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει ότι ο άνεργος θα λαμβάνει τους πρώτους μήνες (πχ 6μηνο) επίδομα που θα υπολογίζεται ως ποσοστό (50 ή 55%) του μέσου όρου των αποδοχών του, των τελευταίων ετών, ενώ θα τεθεί παράλληλα και ανώτατο όριο.
Ύστερα, η επιδότηση πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, φτάνοντας στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ποσό των 479 ευρώ, ενώ μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης θα δίνονται ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας πριν λήξει η επιδότηση  .Για παράδειγμα, ένας άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ την τελευταία 3ετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα (και ποσοστό αναπλήρωσης 55%) επίδομα 605 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας, δηλαδή 126 ευρώ πάνω από το ποσό που ισχύει σήμερα, ενώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για τους υπόλοιπους μήνες η επιδότηση θα ανέρχεται στα 479 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα.
-ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ:Σε αύξηση του  επιδόματος  παιδιού   ΟΠΕΚΑ για τους δημοσίους υπαλλήλους προχωρά η κυβέρνηση από το νέο έτος.
Αύξηση στο επίδομα παιδιού η οποία θα φθάνει ακόμα και τα 600 ευρώ ετησίως σε γονείς που εργάζονται στο δημόσιο και έχουν από δύο παιδιά και πάνω.
Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024, δίνοντας έτσι μία μικρή ανάσα στους εργαζόμενους υπαλλήλους του δημοσίου.
Συγκεκριμένα:
- Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει από τα 50 στα 70 ευρώ, επομένως ετήσια αύξηση στα 240.
- Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120, ετήσια αύξηση 600 ευρώ.
- Για τρία παιδιά, επίδομα 170 ευρώ, ετήσια αύξηση 600 ευρώ .
- Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ, ετήσια αύξηση 600 ευρώ
Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024.
--------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:
κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:
1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και
2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
 γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις