ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 5 ΜΕΤΡΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
-ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑ 6.5%
-ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
-ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΑ 5,5%( ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ).
Πακέτο 5 μέτρων που θα ανακουφίσουν μισθωτούς και συνταξιούχους –οι οποίοι πλήττονται από την ακρίβεια-θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.Αφορά αύξηση συντάξεων, μείωση εισφορών και αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο πρωθυπουργός - σύμφωνα με πληροφορίες -θα δώσει ιδιαίτερη εμφαση στο θέμα της μείωσης της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στους χαμηλότερους φόρους και τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που ενθάρρυναν τις επενδύσεις και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι (15%).
Το πακέτο των 5 μέτρων έχει ως εξής :
1.Στα 751 ευρω- δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 χρόνια – σχεδιάζαεται να φτάσει την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Τονίζεται ότι ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας των μελών του που δημοσίευσε τον Ιούνιο, παρουσιάζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην απώλεια πραγματικού εισοδήματος το 2022, λόγω της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πολίτης εκτιμάται ότι το 2022 θα χάσει 6,9% του πραγματικού του εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.
2. Αύξηση 6%-6,5(περίπου) θα πάρουν περίπου 1 εκατ. Συνταξιούχοι από 1/1/2023.Η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει το Δεκέμβριο εφέτος) αφου οι συντάξεις προπληρώνονται. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την «προσωπική διαφορά», περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης.Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.
Ηδη στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων από μηδενική βάση και «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά.
3. Θα καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς .Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν την συγκεκριμένη εισφορά.
4.Μια επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες, στο διάστημα 2020-23.
Επισημαίνεται ότι μετά την πρόσφατη μείωση των εισφορών για το επικουρικό (από την 1η Ιουνίου 2022), η μείωση που έχει συντελεστεί έχει ανέλθει στα 4,4%Συνεπώς, υπολείπονται ακόμα 0,6 μονάδες προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 5 μονάδες. Σ' αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών, θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
5.Μείωση των εισφορών εξετάζεται και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με το μίνι ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οσον αφορά τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων –μετα την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ -δεν εχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το σενάριο καταβολής των αναδρομικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις από το 2023 φαίνεται πως «χάνει έδαφος», λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Αντ’ αυτού προκρίνεται η λύση να δοθούν τα αναδρομικά (από την απόφαση του ΣτΕ) στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.Η αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αρκεί να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου