Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ  ΔΙΠΛΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ(ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ)

 

Τρία νέα  μέτρα  για την ανακούφιση ευάλωτων νοικοκυριών, οφειλετών στον ΕΦΚΑ και ανέργων προβλέπει  τροπολογία του  υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.Ειδικότερα:

1.ΔΙΠΛΟ  ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:τις 15 Δεκεμβρίου σε εμβόλιμη πληρωμή θα δοθεί το πρώτο ποσό από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το δεύτερο ποσό του επιδόματος θα δοθεί κανονικά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Ετσι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου: 

-Στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και

-Στις 30-31 Δεκεμβρίου θα λάβουν το κανονικό επίδομα. 

Αναλυτικά, με την τροπολογία, προσαυξάνεται στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). 

Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα προηγηθεί της τακτικής καταβολής που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων τον αυξημένο αντίκτυπο των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι δικαιούχοι του ΕΕΕ.

Απευθύνεται σε 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. 

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι  του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ενδεικτικές περιπτώσεις με τα αντίστοιχα ποσά ανά κατηγορία  

Σύνθεση Νοικοκυριού

Όρια καταθέσεων/ μετοχών. ομολόγων κ.τ.λ.

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

4.800€

Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες
ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα ανήλικο μέλος

7.200€

Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη.

8.400€

Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες
ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη
ή μονογονεϊκό νοικοκυριόμε τρία ανήλικα μέλη

9.600€

Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος
ή δύο ενήλικες καιτρία ανήλικα μέλη
ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη.

10.800€

Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες
ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα μέλη
ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με πέντε ανήλικα μέλη

12.000€

Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες και 1 ανήλικο μέλος
ή δύο ενήλικες και πέντε ανήλικα μέλη
ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με έξι ανήλικα μέλη.

13.200€

Νοικοκυριό που αποτελείται από πέντε ενήλικες
ή δύο ενήλικες και έξι ανήλικα μέλη
ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με εφτά ανήλικα μέλη

14.400€

2.  ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ:Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «Πρώτο Ένσημο», δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβουν για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

3.ΟΦΕΙΛΕΣ  ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ :Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ήδη ισχύουσας διάταξης ρύθμισης σε έως 72 δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021, για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα  παρέχεται η δυνατότητα μετάπτωσης από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, δηλαδή οι εν λόγω οφειλές σε περίπτωση που έχουν ήδη ρυθμιστεί σε 12 δόσεις να ρυθμιστούν σε έως 72.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για την περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων λόγω της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς και της δυσκολίας εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ανταποκρίνεται δε σε πλήθος σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του e-ΕΦΚΑ και ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχη διάταξη για τις φορολογικές οφειλές.

Οι ανωτέρω ασφαλιστικές οφειλές, μετά τη λήξη της παράτασης της προθεσμίας καταβολής, δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίων δόσεων.

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις