Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019


ΔΕΘ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:ΟΙ 12  ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ

Η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου ,η ‘κουτσουρεμένη’ 13η σύνταξη, η σταδιακή μείωση των εισφορών από τον Ιούλιο του 2020, η εξαίρεση από την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων των επιχειρήσεων υπό διάσωση η υπό αναδιάρθρωσή και η αύξηση του κόστους των υπερωριών για τους μερικώς απασχολούμενους μαζι με αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο  είναι οι κύριες από τις  12 παρεμβάσεις στο ασφαλιστικο και στην   αγορά εργασίας τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.Στόχος είναι να απομακρυνθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγκυλώσεις που δυσκολεύουν τις επενδύσεις και  να δοθεί έμφαση στην προστασία των εργαζόμενων στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και ευέλικτης αγοράς εργασίας.

1. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
2.Με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες. Πενήντα σωματεία του ιδιωτικού τομέα είχαν ζητήσει από την κ. Αχτσιόγλου να επισπεύσει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την κάρτα ώστε να προκύπτει αποδεικτικό υλικό για τις ώρες εργασίας καθώς όπως καταγγέλλουν μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο – 12ωρο. Επίσης κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς, οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους.
3.Οι εισφορές της μισθωτής εργασίας θα μειωθούν σταδιακά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες , από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός οι υψηλές εισφορές αποθαρρύνουν τον εργοδότη να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις και περιορίζουν τις καθαρές αποδοχές των μισθωτών οι οποίοι θα δουν πλέον αύξηση στον μισθό τους. Το  μέτρο θα εφαρμοστεί μόνον για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

4.Η αύξηση του κόστους της υπερωρίας κατά 10% την ώρα για τους μερικώς απασχολούμενους θα περιορίσει την υποδηλωμένη εργασία που κυριαρχεί στην αγορά.

5.Θα αναβαθμιστεί στο σύστημα Εργάνη ώστε να περιοριστούν οι παραβάσεις. Παράλληλα θα καθιερωθεί το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων με στόχο να επιβραβευθούν οι συνεπείς επιχειρηματίες.

6.Από την υποχρέωση εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό διάσωση η υπό αναδιάρθρωση.

7.Θέσπιση ψηφιακής σύνταξης. Μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά τον Ιούνιο του 2020 ενώ τον Ιούνιο του 2021 η ψηφιακή ομπρέλα θα καλύπτει το 90% των περιπτώσεων.

8.Ξεκινά η  προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης προκειμένου από την 1/ 1/2021 να ενταχθούν σ΄αυτό οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.
9. Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται , με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

10.Η δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Μητρώου Οργανώσεων Εργοδοτών , όπου θα υπάρχει πλήρης καταγραφή  όλων των στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών. Στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εμπλέκονται στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

11-Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές, και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχουν πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

12-Η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα ενεργοποιείται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση σε έναν κλάδο και δεν θα έχει επιτευχθεί η συμμετοχή του 51% από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του. Η μη επίτευξη απαρτίας, θα «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο.Πρόκειται για το «επόμενο βήμα», από τη διάταξη που έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα έτος και υποχρεώνει έναν κλάδο να λαμβάνει αποφάσεις (πχ για απεργιακή κινητοποίηση) εάν συναινούν περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτόν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις