Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΜΙΣΘΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Μισθούς  και συντάξεις  Βαλκανίων και εισφορές  Βρυξελλων διαμορφώνει η οικονομικη κρίση στην Ελλάδα.Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και συνταξιουχους.Μισθοί και συντάξεις αποτελούν πλέον χαρτζιλίκι ενώ το 40% των εισοδημάτων αφαιρειται από τον ΕΦΚΑ και την εφορία.Η κατάσταση είναι απελπιστική και μάλιστα θα επιδεινωθει το 2019 με τις νέες περικοπές.Σημειώνεται ότι τα τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την τραγική πραγματικότητα της αγοράς εργασίας (ιδιωτικός τομέας) φέρνει στην επιφάνεια το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του 2017. Η μείωση των μισθών σε επίπεδα κάτω των 800 ευρώ μεικτά για περισσότερους από τους μισούς εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, η εντυπωσιακή αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η απόλυτη κυριαρχία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους και η σημαντική αύξηση του ποσοστού φτώχειας από το 27,7% το 2010 στο 35,7% το 2015 αποτελούν πλέον την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα
Μάλιστα βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας, οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18,9%, ενώ την ίδια στιγμή η ασυδοσία χτύπησε «κόκκινο», με την καθιέρωση ελαστικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τον διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Κι ενώ μισθοί και συντάξεις παιρνουν την κατηφόρα παρατηρείται ότι από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και εργοδότες, και παρ’ όλα αυτά η αφαίμαξη συνεχίζει να αυξάνεται, σε αντίθεση με τη γενική πτωτική τάση.Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Taxing Wages 2017), η συνολική επιβάρυνση του εργατικού κόστους για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα ήταν 40,2% το 2016 έναντι 36% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ. Η επιβάρυνση περιλαμβάνει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργοδοτών και εργαζομένων και τη φορολογία εισοδήματος.
Την ίδια ώρα τα νέα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά:

-- Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο.

-- Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

--Συνολικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ έως 31/12/2016 και κάθε μήνα από 1/1/2017, αφαιρούνται 848 εκ. ευρώ μηνιαίως. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά (και με τις νέες περικοπές το 2019 και μείωση του αφορολόγητου) περίπου το 70% των εισοδημάτων τους.

-- Παρατηρείται «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι 7 μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σημερινή του σύνταξη είναι 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

--Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ! Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.

-- Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

--Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη
Υπενθυμίζεται οτι απο το 2019  Καταργείται στους ήδη συνταξιούχους  η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%. 
Την ιδια ωρα κρυφά χαράτσια στις συντάξεις, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση πέρα από τις δραστικές μειώσεις που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά και το νέο Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι ο «λογαριασμός» κινείται στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα παρακρατηθούν από το 2016 έως το 2019 από τους συνταξιούχους μόνο υπέρ του ΕΟΠΥΥ, μέσα από την εισφορά ύψους 6% από τις κύριες συντάξεις και 6% από τις επικουρικές.
Η συνολική παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 2 δισ. ανά έτος, δηλαδή 8 δισ. ευρώ την τετραετία.
1 Αύξηση της εισφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% σε 6%. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2015 και οδήγησε σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως).
2 Εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ). Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατ. συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ). Ετσι, από 1/7/2016, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ καθορίστηκε σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
3: Εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (σ.σ. ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης (θεσπίστηκε αρχές Μαΐου, ισχύει από 1/1/2017 και προβλέπεται να αποδώσει έσοδα 450-500 εκατ. ευρώ).

Οσον  αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικο τομέα τα στοιχεία είναι ακρως απογοητευτικά.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότερο από 50% των νέων προσλήψεων αφορά εργασιακές σχέσεις με εκ περιτροπής απασχόληση, ωράρια - λάστιχο και μισθούς πείνας. Το τρίπτυχο «μισή δουλειά - μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ» είναι ο κανόνας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό κάτω των 800 ευρώ.
Δηλαδή φθηνές και ευέλικτες είναι οι νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα. Πάνω από τις μισές νέες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής με μισθούς ιδιαίτερα χαμηλούς όπως προκύπτει από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία
Μάλιστα ο ομ. καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. «Επομένως», κατέληξε ο Σάββας Ρομπόλης, «εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ), θα έρθει προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι εργαζόμενοι - φτωχοί. Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις