Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

 Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ  ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ).


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων, η πλέον άδικη διπλή φορολόγηση παραμένει (και θα συνεχιστεί) για τους 400.00 συνταξιούχους με μικτές κύριες  συντάξεις ανω των 1400 ευρω, οι οποίοι καταβάλλουν το μνημονιακό χαράτσι της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).Είναι η μοναδική πλέον κατηγορία πολιτών οι οποίοι επιβαρύνονται με διπλή (άδικη) φορολόγηση. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων δεν τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται από τον πρώτο ευρώ με ΕΑΣ!
Η  ΕΑΣ επιβλήθηκε με τα μνημόνια σε αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ και με συντελεστές από 3% - 14%, ανάλογα με το ύψος τους.Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% - 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.
Σήμερα εισφέρουν στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ) περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, τα μισά είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων και τα υπόλοιπα τα εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Σήμερα τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 14.5 δις ευρώ, κεφάλαιο που στόχο έχει να προστατεύσει σε δύσκολες περιόδους τις συνταξιοδοτικές παροχές.
Όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ η ΕΑΣ «αποτελεί τον πιο άδικο και πιο αντικοινωνικό φόρο επί των συντάξεων, χωρίς προηγούμενο τόσο στην Ευρώπη όσο και στα παγκόσμια χρονικά των συντάξεων».
Οι συνταξιούχοι παρατηρούν ότι η ΕΑΣ είναι μια άδικη και παράνομη παρακράτηση, η οποία όχι μόνο απομειώνει τις όποιες προβλεπόμενες νόμιμες αυξήσεις στις συντάξεις μας, αλλά σε πολλούς συνταξιούχους, με την αύξηση των συντάξεων το 2025, κατά 2,5% και ταυτόχρονα αλλαγής και κλίμακας ΕΑΣ, σε μεγαλύτερο ποσοστό, θα παρατηρήσουμε μείωση του πληρωτέου ποσού, γεγονός που αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες ορίζουν ότι κανένα πληρωτέο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το προηγούμενο πληρωτέο ποσό.
Οι συνταξιούχοι εκφράζουν δυσαρέσκεια, καθώς παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, η ΕΑΣ παραμένει ενεργή. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση επέλεξε αντί της κατάργησης να προχωρήσει σε μία αναπροσαρμογή των ανώτατων κλιμακίων της εισφοράς, βάσει του ποσοστού αύξησης των συντάξεων. Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση όταν δίνονται ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, τα κατώφλια της ΕΑΣ θα προσαρμόζονται αντίστοιχα, ώστε να μειώνεται το ποσοστό που καταβάλλεται από τους συνταξιούχους που βρίσκονται κοντά στο όριο της κάθε κλίμακας.Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.420 ευρώ μηνιαία σύνταξη (συνολικό ετήσιο εισόδημα 17.040 ευρώ) λαμβάνει μια ετήσια αύξηση 3%, η σύνταξή του θα ανέλθει σε περίπου 1.462,6 ευρώ τον μήνα, ανεβάζοντας το ετήσιο εισόδημά του στα 17.551,2 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος συνταξιούχος θα μπορούσε να περάσει σε υψηλότερη κλίμακα της ΕΑΣ, πληρώνοντας περισσότερη εισφορά λόγω της αύξησης στη σύνταξή του, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει την ωφέλεια της αύξησης. Αυτό το σενάριο θα αποφευχθεί καθώς η κλίμακα θα αναπροσαρμοστεί, μετακινώντας τα όρια της ΕΑΣ για να παραμείνουν στην αρχική κλίμακα όσοι λαμβάνουν μικρές αυξήσεις.
Τονίζεται ότι για την υπόθεση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) , προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δικαστικοί και οι οποίοι έχουν δικαιωθεί. Μετά την θετική, υπέρ ΕΑΣ, όμως απόφαση του ΣτΕ (διχογνωμία δύο ανώτατων δικαστηρίων), η υπόθεση κρίνεται ξανά στο ΑΕΔ(Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο).
Σε περίπτωση δικαίωσης των δικαστικών, η απόφαση αυτή αναλώνεται να επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα και, μετά, θα επιβληθεί υπέρ κάθε συνταξιούχου του (ενιαίου) ΕΦΚΑ. Έτσι η κυβέρνηση θα χάσει μια κρυφή πηγή υπερεσόδων, που αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία φοροεξάντλησης των συνταξιούχων. Ενώ τώρα περιπαίζει τους συνταξιούχους και αρνείται ένα ουσιαστικό διάλογο για μια εύλογη ρύθμιση.
Χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από την 1η-1-2021, αξιοποιώντας όλα τα διοικητικά και δικαστικά βοηθήματα που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Το ποσό που σκοπεύουν να διεκδικήσουν οι δικαστικοί δεν υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, από έγγραφο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε το 2022 η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε όλα τα μέλη της και το οποίο υιοθετήθηκε ως προς το περιεχόμενό του και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προκύπτει ότι:
α) Η άσκηση από την πλευρά των δικαστικών λειτουργών των προβλεπόμενων διοικητικών και δικαστικών βοηθημάτων αποβλέπει στην κατάργηση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματά τους και για τα έτη 2021-2022, όπως υπαγορεύεται από την συνταγματική αρχή της ισότητας έναντι των λοιπών φορολογουμένων.
β) Βασικό επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν οι δικαστικοί λειτουργοί στις διεκδικήσεις τους είναι ότι η διάταξη με την οποία απαλλάχθηκαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλα τα εισοδήματα πλην των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων είναι αντισυνταγματική.

Tην ιδια ωρα παρέμβαση για γίνουν αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), πραγματοποιεί με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), ώστε να παρθούν μέτρα αποτροπής και να πάψουν οι αυξήσεις στις συντάξεις να μετατρέπονται σε μειώσεις.Μετά από καταγγελία πολίτη, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε το οξύμωρο της διαδικασίας και διατύπωσε άποψη επί του θέματος. Ζητάει, λοιπόν, από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, να εφαρμόσουν έναν διαφορετικό τρόπο «προοδευτικής παρακράτησης» της ΕΑΣ, ανάλογο με εκείνον που ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Ουσιαστικά ο Συνήγορος προτείνει «να οριστεί ένα ποσό που να απαλλάσσεται από την παρακράτηση και ταυτόχρονα να καθιερώνονται συνταξιοδοτικά κλιμάκια με ανάλογους συντελεστές παρακράτησης, με την προϋπόθεση ότι ο κάθε συντελεστής να ισχύει για το τμήμα εκείνο της σύνταξης της συγκεκριμένης κατηγορίας».Εναλλακτικά, προτείνεται να τεθεί στις υφιστάμενες διατάξεις ένας περιορισμός αντίστοιχοςμε αυτόν που ήδη προβλέπεται με νόμο από το 2010 (ν.3863/10 παρ. 3 εδ. α’), ώστε το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση να μην υπολείπεται του αμέσως προηγούμενου συνταξιοδοτικού κλιμακίου.
Επισημαίνεται ότι οι συνταξιουχικες  οργανωσεις  ζητουν την κατάργηση της ΕΑΣ και παρατηρουν ότι είναι η μοναδική  πλέον κατηγορία πολιτών οι οποίοι επιβαρύνονται με διπλή(αδικη) φορολόγηση.Μάλιστα  στην ιδια κατηγορία  συνταξιούχων  δεν τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται από τον πρώτο ευρώ με ΕΑΣ!
Τονίζεται ότι   το υπουργειο Εργασιας  κατέθεσε  διαταξη στο φορολογικο νομοσχεδιο με στόχο να πάψει η ΕΑΣ να προκαλεί μειώσεις, για συντάξεις που θα έπρεπε να αυξάνονται. Ωστόσο  δεν αλλάζει τη βασική φιλοσοφία της Εισφοράς, όπως θα προτιμούσε να είχε συμβεί, ο Συνήγορος του Πολίτη. Ούτε απαλλάσσει ένα ποσό σύνταξης, από την Εισφορά, όπως ζητάει η Ανεξάρτητη Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις