Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

 




ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

-ΣΤΑ 950  ΕΥΡΩ ΤΟ 2027 Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
-ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2025


'’Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 τόνισε  χτες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικο συμβούλιο   ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτακης  , ανοίγοντας παράθυρο ο μέσος μισθός να υπερβεί τον πήχη των 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας. Μιλώντας για το νομοσχέδιο που παρουσιάσε  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκη Κεραμέως, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά το σύνολο των εργαζόμενων», καθώς θα απαγορευέται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από τον ρυθμό ανάπτυξης, την βελτίωση της παραγωγικότητας και τον πληθωρισμό που πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα». Για να προσθέσει :''Το νέο σύστημα έρχεται ένα ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους με τον εισαγωγικό μισθό να συμβαδίζει με την βασική αμοιβή στη χώρα. Θα συμπαρασύρει τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό''.
Οι αλλαγές στο μηχανισμό των αυξήσεων για τον κατώτατο μισθό θα γίνουν σε δυο φάσεις, από το 2025 ως το 2027 και από το 2028 και μετά.
Μέχρι το 2027 ο μισθός θα αυξάνεται με απόφαση της κυβέρνησης κατόπιν σχετικού πορίσματος με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων. Με τη διαδικασία αυτή ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, μπορεί να αυξάνεται κατά 40 ευρώ ετησίως ώστε να φτάσει στα 870 ευρώ το 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ το 2027 όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.
Το ισχύον σύστημα θα επεκταθεί από το 2025 και το Δημόσιο ώστε να μην υπάρχει διαφορά στις κατώτατες μηνιαίες αποδοχές μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Για τον καθορισμό των αυξήσεων του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιο μπαίνουν και νέα κριτήρια  και από το 2025 θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη το κόστος διαβίωσης, και το γενικό επίπεδο των μισθών, καθώς και ο ρυθμός αύξησής τους.
Από 1/1/2028 ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο καθώς και οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξάνονται με βάση συντελεστή  που θα προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού για το φτωχότερο 20% των εργαζομένων και από το μισό της  μεταβολής της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Για τον πληθωρισμό θα λαμβάνεσαι υπόψη η ετήσια μεταβολή του μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου εκάστου έτους ενώ η ετήσια μεταβολή της αγοραστικής δύναμης θα προκύπτει μέσα από τον γενικό δείκτη μισθών που καταρτίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο νέος μηχανισμός θα έχει ρήτρα ανάσχεσης των μειώσεων καθώς, αν ο συντελεστής πληθωρισμού και αγοραστικής δύναμης,  οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή και οι αποδοχές θα παγώνουν.
Η αγοραστική δύναμη θα μετριέται με έναν νέο μισθολογικό δείκτη της ΕΣΤΑΤ, που θα καταγράφει τι ποσοστό του μισθού χρειάζεται να δαπανήσουν οι χαμηλόμισθοι για τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή στέγη και ενέργεια και αν αυτό που μένει επαρκεί για να καλύπτουν άλλες ανάγκες.
Την ιδια ώρα  προς νομοθέτηση οδευει η μείωση των ασφαλιστικών   εισφορών από το νέο ετος.Ειδικότερα ξεπερνούν τις 930.000 οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα δουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,5% για τους εργαζόμενους που απασχολούν με την έλευση της νέας χρονιάς. Μικρή αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν περίπου 2,2 εκατ. εργαζόμενοι, η οποία κυμαίνεται ετησίως από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους.
Τα ίδια οφέλη θα έχουν και οι εργοδότες, με τη διαφορά όμως ότι το κέρδος από τη μείωση των κρατήσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζόμενους με μικτές αποδοχές 1.670 ευρώ ελαφρύνεται κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση. Αν έχει 30 εργαζόμενους με αποδοχές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φτάνει στα 8.589 ευρώ τον χρόνο.
Η μείωση των εισφορών θα προέλθει από τις εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι κρατήσεις των εργαζομένων, από 2,55% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 2,05% από το 2025, ενώ των εργοδοτών από 4,55% θα μειωθούν στο 4,05%. Συνολικά οι εισφορές υγείας (εργοδότη και εργαζόμενου) μειώνονται από το 2025 στο 6,1%, από 7,1% σήμερα.
Στις επιχειρήσεις η μισή μονάδα σημαίνει μείωση στο μη μισθολογικό κόστος κατά 10% (από 4,55% στο 4,05%) και αναπόφευκτα θα συμβάλει στο να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών κατά την διάρκεια του 2025.
Με την εμπροσθοβαρή μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 % ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37% Σύνολο 35.16 % από 36.16% σήμερα. Το κόστος από τη μείωση των εισφορών ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις