Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ  ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ(ΑΕΔ),

Αναδρομικά  52 μηνών περιμένουν( με  σταδιακή καταβολή)  την άνοιξη( τρίμηνο  Μαρτίου-Απριλίου-Μαιου )  περιπου 20.000  συνταξιουχοι λόγω του  επαναυπολογισμού των συντάξεων την ιδια ‘ωρα που τον Απρίλιο  θα κριθεί  από το  Ανώτατο    Ειδικό  Δικαστήριο(ΑΕΔ) η ‘’τύχη’’ για  τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.
Ειδικότερα περίπου 20.000  συνταξιούχοι θα λάβουν την άνοιξη(εως τον Μαιο) αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης.Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.Όλοι οι παραπάνω δικαιούνται επιπλέον χρηματικά ποσά λόγω επανυπολογισμού σε βάθος έως και 52 μηνών μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2024.Μόνο από την εφαρμογή της άμεσης διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λαθών στους φακέλους κινούνται πλέον ταχύτερα οι διαδικασίες επανυπολογισμού.Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.Ηδη αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά ποσά απο τον Οκτώβριο 2019 λαμβάνουν κάθε μήνα(σταδιακά) οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις   τους επανυπολογίζονται με βάση τον επανυπολογισμό του νόμου 4670/2020 του Βρούτση.
Συγκεκριμένα:
- όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης
- συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων
- συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση
- συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.
Επισημαίνεται ότι μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό διότι:
- Μεγάλα λάθη στον αρχικό υπολογισμό των συντάξεων
- Χιλιάδες εκκρεμότητες σε λάθος επανυπολογισμούς.
- Διόρθωση λαθών στον ν. Κατρούγκαλου.
- Νέος επανυπολογισμός στον Ν. Βρούτση.
- Συμψηφισμός των συντάξεων στους δύο νόμους.
- Λάθη σε στρογγυλοποιήσεις συντάξεων.
- Παραλείψεις στον υπολογισμό των συντάξεων.
- Λάθη στις χρονολογίες, «ξεχασμένες» ασφαλιστικές περίοδοι.
- Λάθος υπολογισμός ετών ασφάλισης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μετρούσαν μόνο πλήρη έτη και όχι επιπλέον μήνες ασφάλισης.
Όσοι συνταξιούχοι μπαίνουν σε διαδικασία επανυπολογισμού κερδίζουν:
την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης
τη διόρθωση του λάθους στον επανυπολογισμό
τα αναδρομικά που αναλογούν στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης
την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρυσι και τη φετινή (3,1%)
τις νέες οφειλές από τον ν. Βρούτση.
Στο μεταξύ στις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για να εξετάσει το παραπεμπτικό ερώτημα του Β’ τμήματος του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012 που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.
Ειδικότερα η απόφαση για τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και του επιδόματος αδείας θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015).
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η κατάργησή τους το 2013 έγινε τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, όσο και για λόγους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους, αναδρομικά 11 μηνών.
Στην απόφασή του πάντως ο Άρειος Πάγος αφήνει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους καθώς αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων».
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης προσδοκά η απόφαση του ΑΕΔ να είναι θετική, ώστε να λάβουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά τους.
Με αυτά τα δεδομένα παγώνουν ξανά οι δικαστικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή Δώρων 11 μηνών και επίσης την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το ίδιο 11μηνο. Το επίμαχο 11μηνο είναι από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 διάστημα που σύμφωνα με το Σ.τ.Ε οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Η αναπομπή της τελικής απόφασης για τα Δώρα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές και να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους.
Όπως είναι γνωστό, η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα και θερινής άδειας, επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω του Μνημονίου Συνεννόησης.
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης με ανακοίνωσή του διαφωνεί στην τακτική που ακολούθησε ο Α.Π, καθώς ισχυρίζεται πως τα ζητήματα των αναδρομικών στους συνταξιούχους άπτονται της αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και εκτιμά ότι οι νέες αναστολές των υποθέσεων θα παρατείνουν τους δικαστικούς αγώνες για πολλά ακόμη χρόνια.
Καλεί δε την κυβέρνηση να θέσει τέλος στην ομηρία των συνταξιούχων και στην ταλαιπωρία των πολύμηνων δικών, υιοθετώντας λύσεις που θα αποσυμφορίζουν τις δικαστικές αίθουσες και θα επιλύουν οριστικά τις εκκρεμότητες με τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πίνακας
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ  ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
-Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2017 με 33 έτη και μισθό 1.340 ευρώ παίρνει σύνταξη 794 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό θα πάρει 817 ευρώ με αύξηση 23 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.
-Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2018 με 34 έτη και 8 μήνες και μισθό 1.720 ευρώ παίρνει σύνταξη 956 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό θα πάρει 1.011 ευρώ με αύξηση 55 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.
--Συνταξιούχος που αποχώρησε το 2018 με 35 έτη και μισθό 1.820 ευρώ παίρνει σύνταξη «Κατρούγκαλου» 999 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.063 ευρώ με αύξηση 64 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.
Συνταξιούχος που αποχώρησε με 37 έτη και 3 μήνες ασφάλισης το 2019 και μισθό 2.030 ευρώ παίρνει σύνταξη «Κατρούγκαλου» 1.148 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.257 ευρώ με αύξηση 109 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.
-Συνταξιούχος που αποχώρησε με 40 έτη ασφάλισης το 2018 ή 2019 και ο συντάξιμος μισθός του (μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών από 2002 και μετά) ήταν 1.810 ευρώ παίρνει σύνταξη «Κατρούγκαλου» 1.159 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα πάρει 1.289 ευρώ με αύξηση 130 ευρώ το μήνα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις