Κυριακή 24 Απριλίου 2022

 


H XΡΥΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ  ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΩΣ   254  ΕΥΡΩ

(ΤΑ  SOS  TOY  ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ)

 

Μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ μπορούν να λάβουν πολλοί ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο.

Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος  συνταξιοδότησης, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Χαρακτηριστικά  είναι  τα παρακάτω  παραδείγματα:

-Δημόσιος υπάλληλος ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) θα μπορούσε να κερδίσει μεσοσταθμικά 41,2 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

-Δημόσιος υπάλληλος ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) θα μπορούσε να κερδίσει μεσοσταθμικά 37,5 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

-Δημόσιος υπάλληλος ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) θα μπορούσε να κερδίσει μεσοσταθμικά 31,2 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

-Δημόσιος υπάλληλος ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) θα μπορούσε να κερδίσει μεσοσταθμικά 26,2 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

Ωστόσο κέρδη υπάρχουν και στο προσδοκώμενο εφάπαξ όπως και στην επικουρική σύνταξη από την παραμονή στην εργασία, τα οποία υπολογίζονται ως εξής:

-Μεσοσταθμική προσαύξηση 650 ευρώ στο εφάπαξ βοήθημα για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

-Μεσοσταθμική προσαύξηση από 8 έως 12 ευρώ ευρώ στην επικουρική σύνταξη για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά. Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα, είτε υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

  Θα  πρέπει να τονιστει ότι μεγάλο ρόλο για την τελική ανταποδοτική σύνταξη παίζουν και τα χρόνια για τα οποία έχει συνεισφέρει. Αυτό έρχεται να αποτυπώσει το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης. Εναν συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο συντάξιμος μισθός και παράγεται η τελική ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης, με τον Νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ξεκινάει από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημερομίσθια), φτάνει το 50% για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημερομίσθια) και αυξάνεται κατά 0,5% για κάθε επιπλέον έτος.

Διευκρινίζεται ότι ‘κλειδί‘’για την συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για το χρόνο ασφάλισης. Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία κι έτσι εξασφαλίζεται η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης.    Σημαντικό είναι  επίσης  την στιγμή της υποβολής της αίτησης να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Σημειώνεται πως παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Τέλος  επισημαίνεται ότι το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Η εξαγορά των έως και 9 πλασματικών ετών για τη θεμελίωση δικαιώματος μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης είτε μεταγενέστερα ή ακόμη και νωρίτερα από αυτήν. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και δεν καταργείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με διαβεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας. Η χρήση των πλασματικών ετών συμφέρει τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς ασφάλισης.

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες καθώς – υπό προϋποθέσεις – μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως και 9 χρόνια γρηγορότερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6½ χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τι είδους πλασματικά χρόνια θα αναγνωρίσουν ή θα εξαγοράσουν, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί ώστε να συνυπολογιστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών και να οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Την επιλογή αναγνώρισης πλασματικών ετών μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι είτε για να θεμελιώσουν αναδρομικά με διατάξεις και όρια ηλικίας του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας μετά τις αλλαγές του νόμου να αποχωρήσουν, είτε για να συμπληρώσουν την πλήρη 40ετία και με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις