Ιδου ο
πίνακας με τις οριστικές συντάξεις που εκδόθηκαν από με το Νόμο Κατρούγκαλου Ν. 4387/16 και το ακαθάριστο ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων που δικαιούνται τις «χρυσές» συντάξεις ήταν 104 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολουθούν 91 στη ΔΕΗ και 12 στον ΗΣΑΠ.
Οι συντάξεις κυμαίνονται, όπως αποκαλύπτει ο πίνακας, από 3.000 έως 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, οι κατηγορίες συντάξεων όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα είναι οι εξής:
-Οριστικές συντάξεις που έχουν ήδη εκδοθεί και καταβάλλονται όπως αποδεικνύεται από τον πίνακα.
-Νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες βρίσκονται υπό έκδοση και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους. Πολλές από αυτές παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Ιούλιο και δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους από την προηγούμενη ηγεσία.
-Παλιές συντάξεις που μετά τον επανυπολογισμό τους με το νόμο Κατρούγκαλου οδήγησαν σε υπέρογκη αύξηση των καταβαλλόμενων ποσών. Το υπουργείο Εργασίας αναζητά εάν ξεκίνησε η καταβολή των αυξήσεων.
Το επιτελείο του υπουργείου αναζητά τη βέλτιστη λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε και να παγώσει την καταβολή υπέρογκων ποσών.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΗΞΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 'ΧΡΥΣΕΣ' ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιβεβαιώνει πλήρως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,το αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσίευσαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’ και με το οποίο αποδεικνύεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε για τις συντάξεις «μαμούθ».Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε σειρά μέτρων για να σταματήσουν να εκδίδονται οι ‘χρυσές’’ συντάξεις.Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χτες στον ‘Αντένα’’, επεσήμανε οτι θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις. Τόνισε ότι «ευτυχώς» ενημερώθηκε έγκαιρα από την διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και μπόρεσε να δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης. «Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενημέρωση που έλαβε «κεραυνό εν αιθρία» και επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, όμως θα τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.Απαντώντας σε όσα έχουν δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Πετρόπουλος περί fake news και εισαγγελέα αντίστοιχα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις, ωστόσο τους καταλόγισε θράσος, επειδή «γνωρίζουν την αλήθεια»
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε μάλιστα και στο χτεσινό δημοσίευμα των ‘Νέων’’, που παρουσιάζει έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση ήξερε για το σκάνδαλο από τον Ιούλιο του 2018, αλλά άρχισαν να δίνουν συντάξεις κανονικά τον Νοέμβριο. Το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι με έγγραφο προς τη Γενική διευθύντρια συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018, - έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή - γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως, βάσει του επίμαχου νόμου, θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας, να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ!Κοινώς ο νόμος φέρεται να οδηγούσε σε συντάξεις μαμούθ και η προοπτική αυτή ήταν σε γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας, αρκετούς μήνες πριν «σκάσει» το θέμα. Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις. «Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παντως το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να βάλει φρένο στις υψηλές συντάξεις που φθάνουν και τα 24.000 ευρώ το μήνα.Ειδικότερα σχεδιάζει να θέσει συγκεκριμένο ανώτατο όριο συντάξεων καθώς δεν μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη των 387 ευρώ και κάποιος σε αυτή την οικονομική κατάσταση της χώρας να παίρνει σύνταξη 24.000 ευρώ το μήνα!Το πρόβλημα εντοπίζεται για το διάστημα υπολογισμού των εισφορών από 2002- 2016.
Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους στις ασφαλιστέες αποδοχές τους προστίθενται και οι κοινωνικοί πόροι που εισέπρατταν.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη οι ασφαλιστέες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις τους.
Για παράδειγμα, οι συμβολαιογράφοι εισέπρατταν και απέδιδαν τους κοινωνικούς πόρους από την εκάστοτε πράξη που ολοκλήρωναν μόνο με την χρήση του ΑΦΜ τους, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός από το εισόδημά τους.
Από το 2016 και μετά ισχύει το πλαφόν που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:
- Να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις συγκεκριμένες κατηγορίες συντάξεων, στις οποίες υπολογίζονται κοινωνικοί πόροι στις ασφαλιστέες αποδοχές.
- Να εφαρμοστούν και σε αυτές τις περιπτώσεις για το διάστημα 2002-2016 τα ανώτατα ασφαλιστέα εισοδήματα (δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
- Να μπει πλαφόν στο ποσοστό των κοινωνικών πόρων που θα προϋπολογίζεται στο ασφαλιστέο εισόδημα για το ανταποδοτικό μέρος του μελλοντικού συνταξιούχου.
Υπενθυμίζεται ότι τα μνημόνια είχαν επιβάλει για τους παλιούς συνταξιούχους πλαφόν στην κύρια σύνταξη η οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά, καθώς και πλαφόν 3.000 ευρώ για τους διπλοσυνταξιούχους.Ωστόσο, παρά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτές οι συντάξεις δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ ξανά.Πριν τα μνημόνια το πλαφόν για μια σύνταξη ανερχόταν στα 2.773 ευρώ (μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα), ενώ για το άθροισμα των συντάξεων βρισκόταν στα 3.680 ευρώ.
Εξάλλου ,στην ιδια συνέντευξη του, ο κ.Βρούτσης απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στις 120 δόσεις. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ρύθμιση, από την οποία πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να επωφεληθούν, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης. «Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5 στο 3%». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Από την άλλη, σημείωσε πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια» να γίνει το ίδιο και για το 2018.Ο κ. Βρούτσης είπε σε κάθε τόνο πως «δε θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».