ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Ρεσιτάλ παροχολογίας το βλέμα στραμένο στις κάλπες για μισθούς, εισφορές και συνταξεις ,καταγράφεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.Μάλιστα η παροχολογία αυτή γίνεται όταν επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.
Ειδικότερα από το υπουργείο Εργασίας υπήρξαν δεσμεύσεις για:
1.ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: ‘’Ψίχουλα’’ , της τάξης των 55 εκατομ. ευρω ,σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι σε 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι ελαβαν λανθασμένη παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ(Αφαλιστικο Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών).Κι αυτό όταν μόνο από το νόμο Κατρούγκαλου με τις δραματικές περικοπές που επέφερε,αφαιρέθηκαν 10 δις. ευρω από τους συνταξιούχους ενώ αλλα 20 δις. ευρω θα αφαιρεθουν με τις επικειμενες περικοπές από το 2019!Τα ποσά στις επικουρικές συντάξεις(οι οποίες ψαλιδίτηκαν δραματικά από τη σημερινή κυβέρνηση) αφορουν περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ το 2011) για ένα χρονικό διάστημα 20 μηνών από το καλοκαίρι του 2016 έως και σήμερα. Η -ορθή- αναπροσαρμογή της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο και μετά, ενώ μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για να αρχίσουν, ταυτόχρονα, να καταβάλλονται στους συνταξιούχους τα ποσά που παράνομα παρακρατήθηκαν. Το επικρατέστερο επί της παρούσης σενάριο αναφέρει ότι για χαμηλά ποσά η επιστροφή θα γίνει εφάπαξ, ενώ για όσους λάμβαναν μεγάλες επικουρικές -και δικαιούνται περισσότερα αναδρομικά- η καταβολή θα γίνει με δόσεις.Πάντως τονίζεται ότι την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου(ΕΤΕΑΕΠ)
2. ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡ.ΟΕΚ:Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018 έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση οι 82.000 δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση με σημαντικά ευνοϊκούς όρους. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:
- Διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.
- Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.
- Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.
- Επαναπροσδιορισμό του ύψους της οφειλής με εκπτώσεις που ξεκινούν από 15%, επιπλέον εκπτώσεις για κοινωνικές κατηγορίες στο υπόλοιπο του δανείου.
3.ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ:Ρύθμιση, με την οποία θα απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών οι οποίοι εκτός από τις εισφορές που πλήρωναν στο δικό τους ταμείο, για παράδειγμα δημοσιογράφοι ή αγρότες, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), προωθεί το υπουργείο Εργασίας(εξαγγελία Πετρόπουλου).
4. ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ:Το νέο κυβερνητικό αφηγημα προβλεπει σταδιακη αυξηση του κατωτατου μισθου στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτο οταν εχει επέλθει πλήρης αποσύνθεση στην ελληνική αγορά εργασίας οπου το 38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο( 3,39 ευρώ την ώρα ή 27,12 ευρώ την ημέρα) μισθό.Προσφατα ,σε δηλωση της, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε’’ στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού στη χώρα, μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και δεδομένης της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας’’.Παντως οι θεσμοί επισημαίνουν ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ο ισχύων νόμος ορίζει ξεκάθαρα πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησηΤην ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα, καθώς η χώρα αυτή μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.Να σημειωθεί ότι με την πράξη υπουργικού συμβουλίου, σε μία νύχτα, το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ή ακόμη και 511 για τους νέους έως 25 ετών. Στη συνέχεια, ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.Παντως τα τελευταία -επίσημα- στοιχεία του υπουργείου Εργασίας(ΕΦΚΑ) δείχνουν ότι με μισθό μόλις 383 ευρώ μεικτά καλείται να ζήσει σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα καθώς απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας.Σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων εργαζόμενων, περισσότεροι από 657.000 έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με το μέσο ημερομίσθιό τους να είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων ημερήσιων αποδοχών που λαμβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο.
5.ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο. εκτιμάται ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν , όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.Ηδη ξεπερνά τα τρία χρόνια η αναμονή για έκδοση σύνταξης όταν σήμερα σε εκκρεμότητα βρισκονται 220.000 συντάξεις και εφάπαξ , απόδειξη της διάλυσης που παρουσιάζει εδώ και ένα μηνα ο ακέφαλος ΕΦΚΑ.Οπως τονίζει το Ενιαίο Δικτυο Συνταξιούχων σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση(πάνω από 2 ταμεία). Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια.
6.ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Στο επίκεντρο της προωθούμενης αλλαγής βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού.
7.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ:Επανεξέταση διατάξεων για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 60%(εξαγγελία Αχτσιόγλου).
8.ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ:Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας - κατοπιν εορτής- τα δυσβάσταχατα χαράτσια στους ελευθερους επαγγελματίες σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις –από το 2019-στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών .Αυτές θα ωφελήσουν, σύμφωνα με όσα τονισε προσφατα ο ίδιος ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσους επαγγελματίες δηλώνουν μεταξύ 30.400 ευρώ και 70.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου