Δευτέρα 23 Απριλίου 2018


ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΣΤΙΣ  ΚΑΛΠΕΣ

Ρεσιτάλ παροχολογίας το  βλέμα στραμένο στις κάλπες για  μισθούς, εισφορές και συνταξεις ,καταγράφεται  από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.Μάλιστα η   παροχολογία αυτή γίνεται όταν επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Ειδικότερα από το υπουργείο Εργασίας υπήρξαν δεσμεύσεις για:

1.ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: ‘’Ψίχουλα’’ , της τάξης των 55 εκατομ. ευρω ,σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι  σε  200.000  συνταξιούχους οι οποίοι ελαβαν λανθασμένη παρακράτηση υπέρ  ΑΚΑΓΕ(Αφαλιστικο Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών).Κι αυτό όταν  μόνο από το  νόμο Κατρούγκαλου με τις δραματικές περικοπές που επέφερε,αφαιρέθηκαν 10 δις. ευρω από τους συνταξιούχους ενώ  αλλα 20 δις. ευρω θα αφαιρεθουν με τις επικειμενες περικοπές από το 2019!Τα ποσά  στις επικουρικές συντάξεις(οι οποίες ψαλιδίτηκαν δραματικά από τη σημερινή κυβέρνηση)  αφορουν περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ το 2011) για  ένα χρονικό διάστημα 20 μηνών από το καλοκαίρι του 2016 έως και σήμερα. Η -ορθή- αναπροσαρμογή της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο και μετά, ενώ μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για να αρχίσουν, ταυτόχρονα, να καταβάλλονται στους συνταξιούχους τα ποσά που παράνομα παρακρατήθηκαν. Το επικρατέστερο επί της παρούσης σενάριο αναφέρει ότι για χαμηλά ποσά η επιστροφή θα γίνει εφάπαξ, ενώ για όσους λάμβαναν μεγάλες επικουρικές -και δικαιούνται περισσότερα αναδρομικά- η καταβολή θα γίνει με δόσεις.Πάντως τονίζεται ότι την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου(ΕΤΕΑΕΠ)
2. ΡΥΘΜΙΣΗ  ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡ.ΟΕΚ:Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018 έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση οι  82.000 δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση με σημαντικά ευνοϊκούς όρους. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:
- Διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.
- Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.
- Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.
- Επαναπροσδιορισμό του ύψους της οφειλής με εκπτώσεις που ξεκινούν από 15%, επιπλέον εκπτώσεις για κοινωνικές κατηγορίες στο υπόλοιπο του δανείου.

3.ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ:Ρύθμιση, με την οποία θα απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών οι οποίοι εκτός από τις εισφορές που πλήρωναν στο δικό τους ταμείο, για παράδειγμα δημοσιογράφοι ή αγρότες, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), προωθεί το υπουργείο Εργασίας(εξαγγελία Πετρόπουλου).

4. ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ:Το νέο κυβερνητικό  αφηγημα προβλεπει σταδιακη αυξηση του κατωτατου μισθου στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτο οταν εχει επέλθει πλήρης αποσύνθεση στην ελληνική αγορά εργασίας οπου το  38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο( 3,39 ευρώ την ώρα ή 27,12 ευρώ την ημέρα) μισθό.Προσφατα ,σε δηλωση της, η υπουργός  Εργασίας  Ε. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε’’ στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού στη χώρα, μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και δεδομένης της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας’’.Παντως οι θεσμοί επισημαίνουν ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ο ισχύων νόμος ορίζει ξεκάθαρα πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησηΤην ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα, καθώς η χώρα αυτή μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.Να σημειωθεί ότι με την πράξη υπουργικού συμβουλίου, σε μία νύχτα, το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ή ακόμη και 511 για τους νέους έως 25 ετών. Στη συνέχεια, ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.Παντως τα  τελευταία  -επίσημα-  στοιχεία του υπουργείου Εργασίας(ΕΦΚΑ) δείχνουν ότι με μισθό μόλις 383 ευρώ μεικτά καλείται να ζήσει σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα καθώς απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας.Σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων εργαζόμενων, περισσότεροι από 657.000 έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με το μέσο ημερομίσθιό τους να είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων ημερήσιων αποδοχών που λαμβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο.

5.ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο. εκτιμάται  ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν , όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας  Εφη Αχτσιόγλου.Ηδη ξεπερνά τα τρία χρόνια η αναμονή για έκδοση σύνταξης όταν σήμερα σε εκκρεμότητα βρισκονται 220.000  συντάξεις και εφάπαξ , απόδειξη της διάλυσης που  παρουσιάζει  εδώ και ένα μηνα ο ακέφαλος ΕΦΚΑ.Οπως τονίζει το Ενιαίο Δικτυο Συνταξιούχων σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση(πάνω από 2 ταμεία). Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια.
 6.ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Στο επίκεντρο της προωθούμενης αλλαγής βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού. 
 7.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ:Επανεξέταση διατάξεων για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 60%(εξαγγελία Αχτσιόγλου).
8.ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ:Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας -  κατοπιν εορτής- τα  δυσβάσταχατα χαράτσια στους ελευθερους επαγγελματίες σχεδιάζει  διορθωτικές κινήσεις –από το 2019-στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών .Αυτές θα ωφελήσουν, σύμφωνα με όσα  τονισε προσφατα ο ίδιος ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσους επαγγελματίες δηλώνουν μεταξύ 30.400 ευρώ και 70.000 ευρώ.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018



ΠΩΣ  ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΕΚ(ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ  ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ).
Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018 έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση οι  82.000 δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση με σημαντικά ευνοϊκούς όρους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τη διαδικασία, στον ιστότοπο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr), τεθηκε χτες σε λειτουργία ,με στόχο τη διευκόλυνση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δανειοληπτών στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τέως ΟΕΚ. Δυνατότητα υποβολής αίτησης για ένταξη στις ρυθμίσεις έχουν και οι δανειολήπτες μέσω προγραμμάτων αγοράς κατοικίας ή διαμερισμάτων (ΠΑΚΑΔΙ).
 Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:
- Διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.
- Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.
- Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.
- Επαναπροσδιορισμό του ύψους της οφειλής με εκπτώσεις που ξεκινούν από 15%, επιπλέον εκπτώσεις για κοινωνικές κατηγορίες στο υπόλοιπο του δανείου.
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σε χτεσινες της δηλώσεις,   εκανε λόγο για πλήρη διαγραφή οφειλής στο 75% των δανειοληπτών του πρωην ΟΕΚ .Όπως σημείωσε η κ. Καραμεσίνη, καλύπτονται τόσο αυτοί που πήραν στεγαστικό δάνειο από τα ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ, όσο και αυτοί που πήραν κατοικίες μέσα από ειδικό πρόγραμμα του πρώην ΟΕΚ, αλλά όχι αυτοί που πήραν δάνεια από τράπεζες με επιδότηση του πρώην ΟΕΚ. Διευκρίνισε, δε, ότι για τους τελευταίους, που είναι περίπου 45.000 δανειολήπτες, αυτήν τη στιγμή, «συγκεντρώνουμε στοιχεία από τις τράπεζες και θα έχουμε ακριβή εικόνα αρκετά σύντομα».
Τονίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την κεντρική σελίδα της ηλεκτρονικής πύλης του ΟΑΕΔ, στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική», επιλέγουν «Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ» και μπαίνουν στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς ΤΑΧΙS. Στη συνέχεια ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση ή η χρήση της κατοικίας από τους γονείς, τα τέκνα και εν γένει συγγενείς β΄ βαθμού, για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Η ιδιοκατοίκηση και η χρήση διαπιστώνονται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ ο ΟΑΕΔ διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
Με βάση την υπουργική απόφαση, οι δανειολήπτες μπορούν μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για:
• Διαγραφή οφειλών εφόσον το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμες οφειλές + τόκοι υπερημερίας + τόκοι κεφαλαίου), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα οφειλής προς τον ΟΑΕΔ.
• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί.
• Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες.
Παράλληλα, προβλέπονται και επιπλέον εκπτώσεις, βάσει κοινωνικών κριτηρίων:
α) 10% για συνταξιούχους, οικογένειες με μέλος ΑμεΑ, χήρους-χήρες με προστατευόμενο μέλος, σεισμόπληκτους-πυρόπληκτους, άτομα με αναπηρία 67%, μονογονεϊκές οικογένειες.
β) 20% για πολύτεκνους (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης).
Μετά την εφαρμογή των ανωτέρω μειώσεων-εκπτώσεων διαμορφώνεται το τελικό ποσό δανείου, από το οποίο αφαιρούνται τα ήδη καταβληθέντα ποσά (κεφάλαιο, τόκοι κεφαλαίου, τόκοι υπερημερίας, κεφαλαιοποιημένοι τόκοι) προκειμένου να υπολογιστεί η τελική οφειλή του δανειολήπτη, η οποία παραμένει άτοκη.
• Διαγραφή οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει συνολικό ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του 60% του τελικού ποσού δανείου.
• Επιμήκυνση κατά 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής, είτε είναι σε ισχύ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησης της δανειακής σύμβασης είτε ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει λήξει και εξακολουθούν να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην περίπτωση αυτή, η επιμήκυνση του χρόνου εκκινεί από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ένταξης στις ρυθμίσεις.
• Εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής του δανείου (ποσοστό 40% εάν ο δικαιούχος καταβάλει το 60% του τελικού ποσού δανείου εντός πέντε ετών, 20% εάν καταβάλει το 80% της οφειλής εντός οκτώ ετών).
• Αναστολή πληρωμής, τμηματικά για έξι έως και 36 μήνες, εφόσον ο δανειολήπτης εντάσσεται αποδεδειγμένα στην κατηγορία των ανέργων και για συγκεκριμένο διάστημα, που ορίζεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν τη μηνιαία δόση.
• Ρυθμίσεις καταβολής ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το συνολικό χρέος και το οικογενειακό εισόδημα, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης προς τον ΟΑΕΔ.


 ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ 220.000  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ-ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΜΟΝΗ!

Ξεπερνά τα τρία χρόνια η αναμονή για έκδοση σύνταξης όταν σήμερα σε εκκρεμότητα βρισκονται 220.000  συντάξεις και εφάπαξ , απόδειξη της διάλυσης που  παρουσιάζει ,ο εδώ και ένα μήνα , ακέφαλος ΕΦΚΑ.
Οπως τονίζει το Ενιαίο Δικτυο Συνταξιούχων σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση(πάνω από 2 ταμεία). Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια. Μάλιστα εκτιμάται  ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν , όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας  Εφη Αχτσιόγλου.
Η σοβαρή κατάσταση που εχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψηφιους συνταξιουχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζούν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις. Ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συνταξεων ενώ το ΕΝΔΙΣΥ σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας- εκτός από την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων- είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Eτσι εδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στην συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.
Τέλος το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει ότι η καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Απριλίου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη 3 Μαΐου.
Αναλυτικά:
-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 28 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2018 ημέρα Πέμπτη.
-Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευη.

Τρίτη 17 Απριλίου 2018



ΣΑΒΒΑΣ  ΡΟΜΠΟΛΗΣ:ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ  ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕ ΝΕΕΣ  ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ  ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Νέες  δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και νέα αύξηση εισφορών θα επιφέρει μελλοντικά ο νόμος Κατρούγκαλου αν δεν υπάρξει αντιμέτωπιση των μακροοικονομικών , δημογραφικών και δημοσιονομικών προβλημάτων, τονίζει σε συνέντευξη του  στα ‘ΝΕΑ’ ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας  Ρομπόλης.Ο ίδιος παρατηρεί ότι με τις  νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις  από  2019 (μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου) η μέση σύνταξη θα φθάσει στα  450 ευρω ενώ  για τους συνταξιούχους οι δύο αυτές περαιτέρω μειώσεις θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημα τους μία μείωση που θα αντιστοιχεί από 1-3 συντάξεις.Ο κ.Ρομπόλης  προβλέπει έκρηξη της φτώχειας και εξηγεί γιατί  τα μνημόνια απέτυχαν .Παράλληλα αποκαλύπτει οτι εχει επέλθει πλήρης αποσύνθεση στην ελληνική αγορά εργασίας οπου το  38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο( 3,39 ευρώ την ώρα ή 27,12 ευρώ την ημέρα) μισθό.


1.ΕΡ: Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το μέλλον των συντάξεων;

ΑΠ: Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων μέχρι 18% από 1/1/2019 θα οδηγήσει σε κατάρρευση το επίπεδο τους και σε ανησυχητική (κοινωνικά με την επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακά με την μείωση του εισοδήματος και της ζήτησης τριών εκατομμυρίων περίπου συμπολιτών μας) διεύρυνση της φτωχοποίησης του συνταξιοδοτικού πληθυσμού. Σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο η μη περαιτέρω μείωση του επιπέδου των συντάξεων προϋποθέτει, μεταξύ των άλλων, μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον 3,5%, αύξηση της σταθερής και μείωση της ευέλικτης απασχόλησης, ουσιαστική μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και των εισοδημάτων, αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, δημογραφική αναζωογόνηση του πληθυσμού, νέους πόρους, κ.λ.π.

2. ΕΡ: Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί μετά τις νέες περικοπές των συντάξεων και μετά την μείωση του αφορολόγητου;

 ΑΠ: Εάν πραγματοποιηθεί η μείωση(27η ) των συντάξεων από 1/1/2019(ετήσια μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων κατά 1.8 δις. ευρώ), τότε το επίπεδο της μέσης μηνιαίας σύνταξης από 722 ευρώ σήμερα, θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 480 ευρώ. Παράλληλα, η μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.685 ευρώ ( ετήσια μείωση του εισοδήματος των φορολογουμένων κατά 1,8 δις. ευρώ) από 1/1/2020, ισοδυναμεί με αύξηση του φόρου από 50-650 ευρώ, γεγονός που θα μειώσει το επίπεδο της μέσης μηνιαίας σύνταξης στο επίπεδο των 450 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους συνταξιούχους οι δύο αυτές περαιτέρω μειώσεις θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημα τους μία μείωση που θα αντιστοιχεί από 1-3 συντάξεις.

3. ΕΡ: Ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) με τις περικοπές δίνει «ανάσα» στο υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα;

ΑΠ: Η στρατηγική των περικοπών ως δεσπόζουσα πολιτική των τριών Μνημονίων, από το 2010 μέχρι σήμερα, στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την χρηματοδοτική και κοινωνικο-ασφαλιστική κρίση του συστήματος, με την έννοια ότι αφενός συνέβαλε στην μεσοσταθμική μείωση(43%) του επιπέδου των συντάξεων και στην διεύρυνση της φτωχοποίησης του συνταξιοδοτικού πληθυσμού και αφετέρου η συνολική «απόδοση» των περικοπών δεν συνέβαλε στην χρηματο-οικονομική εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας. Αντίθετα, συνέβαλε στην βίαιη προσαρμογή (μείωση) της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο ανώτερο επίπεδο του 16% του ΑΕΠ που έχουν ορίσει οι δανειστές από το 2010 μέχρι το 2060, την στιγμή που καθόλη αυτή την περίοδο θα αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων κατά  45%.Επλέον, συνέβαλε στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (2018) από 10% στο 7% του ΑΕΠ (δηλαδή μείωση 5,3 δις.ευρώ), για την αποκλειστική και μοναδική κάλυψη της εθνικής σύνταξης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ν.4387/16, ολόκληρη η δαπάνη της ανταποδοτικής σύνταξης θα καλύπτεται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών καθώς και από την απόδοση του αποθεματικού κεφαλαίου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ). Αυτό σημαίνει ότι η μη αντιμετώπιση των μακροοικονομικών, δημογραφικών και κοινωνικών προβλημάτων, θα επιφέρει διεύρυνση των ελλειμμάτων του ΣΚΑ, τα οποία θα καλύπτονται όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά από διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων ή από την επιδείνωση των παραμετρικών μεταβλητών (π.χ. αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, αύξηση των εισφορών,κ.λ.π.)

 4. Έχετε μιλήσει για αύξηση της φτώχειας κατά τα επόμενα χρόνια. Τι εννοείτε;

AΠ: Εννοώ ότι οι προαναφερόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο εισόδημα των συνταξιούχων και των φορολογουμένων θα επιφέρουν περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των συμπολιτών μας που θα ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα στην Ελλάδα το 48% του πληθυσμού ( 5,1 εκατομμύρια άτομα) της χώρας, ζεί κάτω από το όριο(382 ευρώ τον μήνα) της φτώχειας. Από αυτά τα 5,1 εκατομμύρια άτομα, υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας (182 ευρώ τον μήνα) φτώχειας. Εκτός όμως από την κατηγορία των φτωχών-συνταξιούχων διευρύνεται και η κατηγορία των φτωχών- εργαζομένων η οποία αναφέρεται, κατά βάση, σε νέους εργαζόμενους με κάθε μορφής ευέλικτη απασχόληση, με την έννοια ότι οι μηνιαίες αμοιβές τους δεν ξεπερνούν το όριο(382 ευρώ) της φτώχειας..

 5. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας;

 ΑΠ: Οι ασκούμενες πολιτικές των Μνημονίων στην χώρα μας, μεταξύ των άλλων, και στην αγορά εργασίας, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αποσύνθεσης της, με την έννοια ότι επιτάχυναν την διεύρυνση της ευελιξίας σε όλες τις κατηγορίες της( ευελιξία στους μισθούς, στην απασχόληση, στην εργολαβία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ασφάλεια της απασχόλησης, στον χρόνο εργασίας, στα επιδόματα ανεργίας), σε βαθμό που η εργοδοτική παραβατικότητα να αποτελεί σήμερα το ιδιαίτερο και ανησυχητικό χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Στις συνθήκες αυτές, η συνολική απασχόληση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,6 εκατομμύρια άτομα, η στατιστική ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο του 21,2%, η μακροχρόνια ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο του 70% και σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας ( ένας στους δέκα ανέργους), συμβάλλει σταθερά στο υψηλό επίπεδο φτωχοποίησης του πληθυσμού και ειδικότερα της κατηγορίας των φτωχών-ανέργων. Ταυτόχρονα, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση ανέρχεται στο 29% του συνόλου μισθωτών. Παράλληλα, τρείς στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση, σε αντίθεση με μία στις τέσσερις θέσεις που είναι πλήρους απασχόλησης. Συμπερασματικά, σε μακρο- οικονομικούς όρους, από τα προαναφερόμενα στοιχεία που συγκροτούν, μεταξύ των άλλων, την κατάσταση αποσύνθεσης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, αποδεικνύονται με τον πιο εύληπτο τρόπο τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της ασκούμενης(2010- 2018) πολιτικής ( Μνημόνια) της εσωτερικής υποτίμησης. Κι’ αυτό γιατί ενώ έχει συντελεσθεί σημαντική μείωση των αμοιβών εργασίας και πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εντούτοις δεν επήλθε η υποσχόμενη από τους δανειστές και από τις ελληνικές κυβερνήσεις βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας, μείωσης των τιμών των προϊόντων, κυρίως, της μεταποίησης , βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία ( ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, 2018). Αντίθετα, δημιουργήθηκαν συνθήκες αύξησης της κερδοφορίας, την οποία ως ένα μικρό βαθμό απορροφά η άμεση και έμμεση φορολογία και ως ένα μεγαλύτερο βαθμό απορροφά η αποθησαύριση.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ:ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Η  ‘’λυπητερή’’ για  1,4 εκατομ. ελεύθερους επαγγελματίες έρχεται τις επόμενες ημέρες  αφού θα αναρτηθούν τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ(ο οποίος παραμένει ακέφαλος εδώ και ένα μήνα) στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018.Οι διπλές  εισφορές αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, τα "μπλοκάκια" με πάνω από 2 εργοδότες και τους αγρότες. Τα εκκαθαριστικά αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ενώ όποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια, θα χάσει την ασφαλιστική ικανότητα και την ασφαλιστική ενημερότητά του.
Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν από τον τρέχοντα μήνα, επιπλέον εισφορές. Και συγκεκριμένα, την 1η από τις συνολικά 5 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου που προκύπτει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017. Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Toνιζεται οτι εντός του καλοκαιριού  αναμένονται και τα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και τις τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού (7%) και εφάπαξ (4%) για 200.000 αυτοαπασχολούμενους. Οι τρέχουσες εισφορές θα επιβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2017 (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015).Οι αναδρομικές θα επιβληθούν επί του καθαρού εισοδήματος του 2016. Σημειώνεται, πάντως, πως για την περίοδο 2017-2020 ισχύουν κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% σε όλες τις εισφορές των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 58.000 ευρώ (π.χ., για εισοδήματα 7.032-13.000 ευρώ ισχύουν εκπτώσεις 50% σε όλες τις εισφορές).
Παράλληλα τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκκαθάριση των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί για το α’ εξάμηνο του 2018 με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα για το ίδιο έτος. Όσοι δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, θα καταβάλλουν τη διαφορά αναδρομικά των εισφορών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πάντως η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας -  κατοπιν εορτής- τα  δυσβάσταχατα χαράτσια στους ελευθερους επαγγελματίες σχεδιάζει  διορθωτικές κινήσεις –από το 2019-στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών .Αυτές θα ωφελήσουν, σύμφωνα με όσα  τονισε προσφατα ο ίδιος ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσους επαγγελματίες δηλώνουν μεταξύ 30.400 ευρώ και 70.000 ευρώ.
 Γεγονός είναι ότι στο χώρο των ελευθερών επαγγελματιών επικρατεί αναβρασμός ενόψει της απόφασης του ΣτΕ  για τα χαράτσια.Όπως δήλωσε ο   αρμόδιος  υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος, "η απόφαση  ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις. Δεν ξέρουμε καν σε τι θέμα αποφαίνεται το ΣτΕ"..
 Την ίδια ώρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους πολιτικούς μηχανικούς,  ζητά να μπει ανώτατο πλαφόν στην επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων από φόρους και εισφορές.Παράλληλα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά μείωση των εισφορών, μικτό σύστημα υπολογισμού αυτών και αυτόνομο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών.Απο την πλευρά της η  Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τονίζει ότι "περιμένουμε να διορθωθούν οι αδικίες, τα λάθη και οι υπερβολές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών".Τέλος η  Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αρνήθηκε να τοποθετηθεί μέχρι την έκδοση της επίσημης απόφασης από το ΣτΕ, ενώ μέχρι τότε κάλεσε τους επαγγελματίες να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΕΦΚΑ:ΟΦΕΙΛΕΙ  2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!

Στα 2,5 δις. ευρω ανέρχονται οι οφειλές  του ΕΦΚΑ  προς ασφαλισμένους  και συνταξιούχους την ιδια ωρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει  για πλεονάσματα στο ακέφαλο- εδώ και ένα μηνα-υπερ ταμειο.
Οι οφειλές του ΕΦΚΑ σήμερα, ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ και αφορούν:
· Πάνω από 100.000 κύριες συντάξεις και 120.000 επικουρικές συντάξεις.
· Περισσότερα από 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερίσματα.
· Τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις.
· Την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άνω των 1.300 ευρώ.
· Την επιστροφή των εισφορών υγείας, αλλά και τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές.
· Την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν από την 1/7/2015 έως 12/5/2016.
Τονίζεται ότι η υπουργός Εργασίας  Ε.Αχτισόγλου δηλωσε προσφατα ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ,  υπήρξε πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση.
Πάντως  το  μαρτύριο με τις εκκρεμεις συντάξεις δεν εχει τέλος.Ηδη  με προσωρινή σύνταξη 345 ευρω το μήνα  καλούνται  να  επιβιώσουν χιλιάδες  συνταξιούχοι-θύματα της   διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ.Σε  περιπτώσεις  εντασσόμενων ταμείων στον ΕΦΚΑ , δυο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου,δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές  αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων.Ετσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80%  της προσωρινής σύνταξης αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής!
Ο πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ(ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης εκτιμά ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι 85.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν , όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας  Εφη Αχτσιόγλου.

Yπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εργασίας  είχε δεσμευτεί ότι’’ η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της  αίτησης’’ ενώ  εξήγγειλαν ότι ‘’έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.

Εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο  δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ  και στην συνέχεια η έκδοση των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων.

Πάντως  επισημαίνεται ότι- εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε ο νόμος  Κατρούγκαλου- επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση,για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).Εντός του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%.Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.



Τρίτη 10 Απριλίου 2018



Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ  ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Την παράταση των περικοπών στις συνταξεις, οι οποίες εχουν ψηφιστεί  για να ισχύσουν από την 1-1-2019 ,   διαπραγματεύεται με τους δανειστές η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να περιορίσει το μεγάλο πολιτικό κόστος.Συμφωνα με πληροφορίες  εχει τεθεί  αίτημα στους θεσμούς  για εξάμηνη ή ετήσια χρονολική  παράταση των περικοπών.Οι επικείμενες  περικοπές  στις καταβαλομενες συντάξεις από το 2019  αποτελούν(μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου) το  μεγάλο εφιάλτη της κυβέρνησης .
Τονίζεται ότι παρά τη σφοδρή επίθεση της ΝΔ -η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες δηλώνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε- ο υφυπουργός Εργασίας Α.Πετρόπουλις μιλώντας πρόσφατα  στη Βουλή επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην γίνει η μείωση των συντάξεων το 2019.Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος « Εμείς με τον νόμο μας κρατήσαμε τη δαπάνη του συνταξιοδοτικού κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ που ήταν η συμφωνία με τους δανειστές και φαίνεται ότι θα έχουμε το περιθώριο βελτιώσεων. Το 16,2% που είναι ο στόχος δημοσιονομικής δαπάνης τον τηρούμε. Αν τον ρίξουμε στο 15% θα έχουμε 1,2 % διαφορά. Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε τις μειώσεις στις συντάξεις».
Παντως  επισημαίνεται ότι- εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε ο νόμος  Κατρούγκαλου- επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση,για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).Εντός του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%.Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Στο  μεταξύ   το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ)  αρχισε να  καταβαλλει   άλλες 5.000 νέες ψαλιδισμενες επικουρικές συντάξεις με καθυστέρηση 3 ετων!
Από τις νέες συντάξεις που θα πληρωθούν, οι 2.272 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, που σημαίνει ότι οι εν λόγω επικουρικές συντάξεις υπολογίστηκαν με το μαθηματικό τύπο που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.Οι επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν με το νέο τρόπο αφορούν στην πλειοψηφία τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ενώ η επικουρική σύνταξη που θα λάβουν για 35 χρόνια ασφάλισης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 200 ευρώ.
Με το παλιότερο καθεστώς έχουν υπολογιστεί περίπου 2.700 επικουρικές συντάξεις και αφορούν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ και εμποροϋπαλλήλους.
Στο ΕΤΕΑΕΠ εκκρεμούν περίπου 112.000 αιτήσεις. Εάν πιαστεί ο στόχος να απονέμονται κάθε μήνα έως 8.500 επικουρικές συντάξεις, τότε εκτιμάται ότι οι εκκρεμότητες θα αντιμετωπιστούν το Μάρτιο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική σύνταξη που βγαίνει με βάση το νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνεται στα επίπεδα των 150 ευρώ το μήνα. Από το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, οι 107.000 είναι ληξιπρόθεσμες, βρίσκονται, δηλαδή, σε αναμονή χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Οι περισσότερες αιτήσεις, περίπου 96.200 έχουν υποβληθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, που σημαίνει εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με δραματικές μειώσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις