Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ 8  ΔΡΑΜΑΤΙΚΕS ΑΝΑΣΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

 Οκτω δραματικές ανατροπές για  μισθωτούς, συνταξιούχους,ελευθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους φέρνει το  2018 με μέτρα που οδηγούν στη φτωχοποίηση.Μάλιστα με τα νεα μέτρα το σύνολο εισφορών και φόρων θα φτάσει έως και 65% του εισοδήματος των ελευθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμενων.Τονίζεται ότι  η  σημερινή κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 22 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.Eιδικότερα:

1.Ερχεται νέα μείωση μισθών και συντάξεων.Από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που δίνεται στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Η αλλαγή αυτή, θα επηρεάσει επί της ουσίας μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα άνω των περίπου 600 ευρώ καθώς μέχρι αυτό το εισοδηματικό όριο δεν γίνεται, λόγω του αφορολόγητου, παρακράτηση του φόρου.Με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν από μερικά λεπτά του ευρώ έως και μερικές δεκάδες ευρώ. Πρόκειται για συνολική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, μαζί με διάφορα άλλα μέτρα.

 2.Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες έως και 6 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022. Ετσι, οι μητέρες ανηλίκων που κλείνουν τα 55 το 2018 θα δικαιούνται να πάρουν σύνταξη στα 61. Οι ασφαλισμένοι με 35ετία που κλείνουν τα 59,5 έτη το 2018 θα συνταξιοδοτηθούν στα 60

3.Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 40%. Ετσι, θα χρειαστεί να καταβάλλουν 13,34% επί του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς αντί 10% το 2017.

4.Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν αίτηση το 2018, καθώς προστίθεται ένα ακόμα έτος με χαμηλές αποδοχές στη βάση υπολογισμού, που είναι ο μέσος όρος των μηνιαίων μεικτών αποδοχών από το 2002 και μετά. Οι  νέες συντάξεις (αιτήσεις μετά το Μάιο του 2016)εμφανίζονται μειωμένες έως και 30%(νόμος Κατρούγκαλου).

 5.Στα 35 ευρώ περιορίζει  για το 2018 το ΕΚΑΣ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε  παραμονές  Χριστουγεννων σε ΦΕΚ. Tο ΕΚΑΣ θα καταργηθεί από το 2019.Με βάση τα νέα  δεδομένα  για το  2018 το ΕΚΑΣ  περιορίζεται πλέον στα 35 ευρω με συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ.

6.Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι πρώτες 2.500 επικουρικές που πρόκειται να εκδοθούν με τρία χρόνια καθυστέρηση
το 2018 με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Το ύψος των επικουρικών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του ενιαίου ταμείου. Ο νέος μαθηματικός τύπος βγάζει επικουρικές ακόμα και 30 ευρώ για χήρες, μηχανικούς και άλλες κατηγορίες, ενώ η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 157 ευρώ.

 7.Το 2018 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι (καταβαλλόμενες συντάξεις)θα πάρουν την πρώτη πικρή γεύση από το μαχαίρι του 2019, καθώς θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Ωστόσο, το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% όπως ορίζει ο νόμος, αλλά θα φτάσουν και στο 25% καθώς καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

8. Έρχονται  πρόσθετα  χαράτσια για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενους.Οι  νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους αφορούν στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ  θα αγγίξει το 130% έως το 2021.
Την ιδια ωρα για  τον Φεβρουάριο, παραπέμπεται η έναρξη παρακράτησης εισφορών επικούρησης και εφάπαξ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Βάσει του σχεδιασμού, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) στους περίπου 200.000 μη μισθωτούς που έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι’ αυτούς τους κλάδους θα γίνει τον Φεβρουάριο με τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι θα κληθούν για έναν ολόκληρο χρόνο να πληρώνουν διπλές εισφορές, τόσο για το 2017 όσο και για το νέο έτος. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η είσπραξη των αναδρομικών για το 12μηνο του 2017 να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, με τις εισφορές Φεβρουαρίου.Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ να ξεκινήσει αφού έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών, με βάση τα εισοδήματα του 2016. Και αυτό γιατί όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην εφορία, και έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πράγματι τους αναλογούσαν, θα έχουν «πιστωτικό υπόλοιπο». Αν λοιπόν είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι για επικούρηση ή/και εφάπαξ, οι καθυστερούμενες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ του 2017 μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αυτό το υπόλοιπο. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην έχουν άλλες οφειλές. Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι επιστροφές από τον ΕΦΚΑ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα είναι πολλές, καθώς δεν ήταν λίγοι οι μη μισθωτοί που, γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι τελικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2016, έκαναν χρήση της δυνατότητας για μερική καταβολή εισφορών. Δυνατότητα, την οποία δίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέποντας το ενδεχόμενο καταβολής μέρους των οφειλόμενων εισφορών με στόχο την αύξηση των ταμειακών εισροών του ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις