Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017


KAI TO ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ 'ΤΡΩΕΙ' ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Nεο μελλοντικό κίνδυνο περικοπών στις συντάξεις(περαν των νεων περικοπών που θα γίνουν στις κύριες καταβαλλόμενες  συντάξεις ) οδηγεί η βόμβα του δημογραφικού αφού όλο και μικρότερος πληθυσμός θα πρέπει να υποστηρίζει με την εργασία του όλο  και μεγαλύτερο πληθυσμό  εκτός εργασίας.

 Η  αύξηση των συνταξιούχων  με την παράλληλη  εκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία, είναι εντυπωσιακή, με σοβαρές επιπτώσεις στο  ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (εκ των οποίων οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς  λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης)συντηρούν έναν συνταξιούχο! Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος με τους φόρους του και τις ασφαλιστικές του εισφορές πρέπει να συντηρεί έναν μη ενεργό εργασιακά Έλληνα. Τονίζεται ότι σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία είναι 4 προς 1.

Ο κ. Σάββας Ρομπόλης (καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου) μιλώντας  στα ΄ΝΕΑ’’ έκρουσε «καμπανάκι» για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος τη δεκαετία 2020-2030, τονίζοντας:«Τη δεκαετία 2020-’30, όπως είναι ο ελληνικός πληθυσμός σήμερα, με τη βάση δεδομένων που έχουμε εμείς, φαίνεται ότι θα συντελεστεί το φαινόμενο που λέμε στην κοινωνική ασφάλιση “baby boom”. Δηλαδή, θα έχουμε μία αύξηση των συνταξιούχων λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Και τη δεκαετία αυτήν, θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Και σε αυτή τη δεκαετία έχουμε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».Με αφορμή την εκτίμηση ότι την επόμενη 20ετία ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έως και 1 εκατομμύριο, ο κ. Ρομπόλης σημείωσε:«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, αν τελικά πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα σε σχέση με το ασφαλιστικό. Εμείς είδαμε ότι για να αποκατασταθεί η αρνητική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να χρειαστεί να μειωθούν οι συντάξεις περαιτέρω, 17,5%».Και πρόσθεσε: «Η ελληνική Πολιτεία από χθες ενόψει αυτής της κατάστασης πρέπει να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Και σήμερα να την είχαμε έτοιμη και να την εφαρμόζαμε, αργεί να αποδώσει»

Όπως τονίζει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης στο νέο του βιβλίο με τίτλο ‘Η οδύσσεια του ασφαλιστικού’’(Εκδόσεις Λιβάνη) οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις συμβάλλουν σήμερα  στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%.Επίσης η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων ,από 2,5% κατά μέσο όρο την περίοδο  2000-2010, σε 5,5%  στην περίοδο  2010-2015 και 5% στην περίοδο 2015-2030-κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού,σημαίνει ότι η αντιμετώπιση  των επιπτώσεων της  στα  ελλείμματα της  κοινωνικής ασφάλισης θα απαιτεί ,σε υποθετικό επίπεδο, κατά την περίοδο  2015-2050 , σταδιακή αύξηση  των ασφαλιστικών εισφορών (από 20% σε 27%) ή σταδιακή μείωση των κύριων συντάξεων τουλάχιστον κατά 20%.
Παράλληλα ,όπως τονίζεται στο ίδιο  βιβλίο,ο πληθυσμός των άνω των 65 ετών , σε σχέση με τον  πληθυσμό των ατόμων 15-64 ετών που βρίσκονται σε  ηλικία εργασίας από το 1950  μέχρι το 2010 σχεδόν τριπλασιάστηκε  από 11,1% σε 28.4% και εκτιμάται ότι μέχρι τη δεκαετία του  2060 θα έχει διπλασιαστεί(56,7%) σε σχέση με τη δεκαετία του 2010-2020.
Ερωτηθείς χτες (στον Realfm 97,8)  που «βλέπει» να φτάνει το ύψος των κύριων συντάξεων, ο κ. Ρομπόλης είπε:«Αυτήν τη στιγμή, σήμερα, 1 στους 2 από τα 2.650.000 συνταξιούχους που έχουμε, παίρνει κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Αν συμβούν όλα αυτά, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει το ΔΝΤ από 18 δισ. να πάει στα 12, τότε 1 στους 2 θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα του αφορολόγητου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις