Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ



Πρόσφατα παραδόθηκε στο Δήμαρχο Λευκάδας με παράλληλη κοινοποίηση στη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία σε χώρο του πρώην Δημαρχείου μόνιμη έκθεση-μουσείο γελοιογραφιών Ελλήνων και ξένων σκιτσογράφων. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από το γνωστό Λευκαδίτη σκιτσογράφο-δημοσιογράφο Κώστα Βλάχο ο οποίος προτίθεται, όπως αναφέρει στην πρότασή του, να παραχωρήσει το μεγάλο προσωπικό του αρχείο για το σκοπό αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η γελοιογραφία θεωρείται, ότι εκφράζει υψηλού επιπέδου πολιτισμική υπηρεσία καθώς συνδυάζει μέσω της σκιτσογραφικής τέχνης, το δηκτικό πνεύμα και το χιούμορ. Εφόσον αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή για μόνιμη αλλά και ανανεούμενη έκθεση σκίτσων απ’ όλο τον κόσμο θα προσθέσει στους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου μια ακόμα «καλή» αφορμή για επισκεψιμότητα ανθρώπων κάθε ηλικίας. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε παράφραση της γνωστής ρήσης: μια φωτογραφία 1000 λέξεις με αυτή που αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση των σκίτσων, όπου μια γελοιογραφία… 1000 σκέψεις. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι όποιος σε βοηθάει να χαμογελάσεις σε βοηθάει να ζήσεις…

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ:Γεννημένος στην Αθήνα το 1940, έδειξε από πολύ μικρός την αγάπη του στη ζωγραφική και την σκιτσογραφία. Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να δημοσιεύει γελοιογραφίες σε μαθητικά και προσκοπικά περιοδικά, ώσπου το 1958 προσελήφθη ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ».
Παράλληλα δημοσιεύονται οι πρώτες του κυρίως γελοιογραφίες κοινωνικής κυρίως σάτιρας στα περιοδικά ευρείας τότε κυκλοφορίας «ΡΟΜΑΝΤΖΟ», «ΘΕΑΤΗΣ» και «ΘΗΣΑΥΡΟΣ» (1960-1980). Κατά την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τις εφημερίδες «ΗΜΕΡΑ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» κ.α.
Για μια δεκαετία ασχολήθηκε και με την παραγωγή διαφημιστικών ταινιών κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το 1975 είχε την πρωτοβουλία για την πρώτη παγκόσμια έκθεση με θέμα «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ» και το 1977 μια ακόμα έκθεση με θέμα «καλημέρα μόλυνση», που ήταν η πρώτη ‘νύξη’ για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που έφτασαν διογκωμένα στις μέρες μας. Τέλος το 1980 διοργάνωσε την παγκόσμια έκθεση με θέμα « ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ» που και αυτό το θέμα τότε πρωτοεμφανιζόταν.
Και οι τρείς παγκόσμιες εκείνες εκθέσεις προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και δέχθηκαν χιλιάδες επισκέπτες όπως και εγκωμιαστικά σχόλια από τον Τύπο.
Τα τελευταία χρόνια ο Κ. Βλάχος δημοσιεύει επιλεκτικά γελοιογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ η βασική ασχολία του είναι η έκδοση του τοπικού περιοδικού «ΚΗΦΙΣΟΣ» (βόρεια προάστια της Αθήνας ) και η ζωγραφική στην οποία έχει επιστρέψει με ιδιαίτερη θέρμη…
Κατά καιρούς έχει προβεί σε σχετικές με το χιούμορ εκδόσεις όπως το περιοδικό «ΑΛΑΛΟΥΜ», την « ΑΝΕΚΔΟΤΟΜΑΝΙΑ» και κάποια βιβλία τσέπης με «δυνατά» ανέκδοτα.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1966 και πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.
Η φιλία του και η συνεργασία του με παλιότερους αλλά και νεώτερους συναδέλφους δεν διακόπηκε ποτέ, καθώς βασίζεται σε πολύ καλές συναδελφικές σχέσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Γ.Ε.Λ. και τον τελευταίο καιρό οι συνάδελφοι του γελοιογράφοι του έχουν αναθέσει τον συντονιστικό ρόλο του προέδρου της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων που επαναδραστηριοποιήθηκε με στόχο νέες πρωτοβουλίες.
Ηλιας Γεωργάκης-Κώστας Βλάχος το καλοκαίρι του 2010 στη Λευκάδα στην έκθεση ζωγραφικής του Κώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις