Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΣΤΑ 550 ΕΥΡΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Συντάξεις ύψους 550 ευρω θα δημιουργήσει η νεα,14η περικοπή, που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.Την ίδια ώρα τα έσοδα του ελλειμματικού ΕΦΚΑ βουλιάζουν ενώ η ανεργία  η έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης , οι χαμηλοί μισθοί αλλά και το  δημογραφικό οδηγούν σε  κραχ  το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

«Από 900 εύρο μικτά που είναι η μέση σύνταξη σήμερα, θα πάει στα περίπου 720 ευρώ μικτά, δηλαδή καθαρά το ποσό θα είναι στα 550 ευρώ» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, με αφορμή τα όσα ζητούν οι δανειστές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.«Αν στα 550 υπολογίσουμε και την μείωση του αφορολόγητου που σε αυτές τις κατηγορίες ο φόρος είναι 50 ευρώ, τότε η μέση σύνταξη υπολογίζεται στα 500 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Ρομπόλης.

Την ίδια ώρα η επέλαση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας (53% στο σύνολο των νέων προσλήψεων μόνο τον Ιανουάριο του 2017), έχουν τίμημα για τα έσοδα που καταλήγουν στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Ρομπόλη το πρόσθετο έλλειμμα για την κοινωνική ασφάλιση θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ έως το 2020. Ο κ. Ρομπόλης εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα, εάν γίνει πράξη η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κρατική στήριξη στο Ασφαλιστικό Σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει το 2018 στα 12 δισ. ευρώ. Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε υπολογίζεται ότι στο εξής η μέση μηνιαία σύνταξη, δεν θα υπερβαίνει τα 550 – 600 ευρώ το μήνα. Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε τη διαφωνία του και για το στοιχείο που έχει δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ ότι η δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ. Από τα στοιχεία που παρέθεσε, έδειξε ότι η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ πράγματι στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων όμως, οφείλεται, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή ανεργία.

Εκτός από τα 13  ψαλίδια που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι θεσμοί ζητούν τωρα οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσουν στο επίπεδο το οποίο θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να γίνει φέτος) με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει μειώσεις έως 30% σε πάνω από τις μισές σημερινές συντάξεις (πλην ΟΓΑ).  Οι συντάξεις που θα πληγούν είναι εκείνες που βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα των 600 -700 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξεις. Το μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν οι συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι οποίες δόθηκαν με σχετικά λίγα χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές -όπως ζητούν  οι πιστωτές και συμφώνηση η κυβέρνηση-οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια.Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δις. ευρω από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις που έφθασαν και το 60%.Ηδη σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ, λαμβάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας.

Αλλά και ο ελλειμματικός ΕΦΚΑ προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο για το μέλλον των συντάξεων αφού εντοπίζονται  αποκλίσεις από τους στόχους που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τα έσοδα και τις δαπάνες.Κι αυτό γιατί  διαπιστώνονται από τους δανειστές σημαντικές αποκλείσεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Ήδη η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος για εισπραξιμότητα κοντά στο 60%, θα δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης των 450 με 500 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι εντός του 2016 εισπράχθηκαν από τους μη μισθωτούς εισφορές της τάξεως των 2,25 δισ. ευρώ. 

Την ιδια ωρα μια νέα στρατιά  φτωχών  δημιουργεί  η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Μάλιστα νέα  έρευνα καταδεικνύει ότι, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας εμφάνισαν εκρηκτική αύξηση -της τάξης του 40%- στο διάστημα 2008 - 2015.

Ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, σχολιάζοντας  συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας , για την έκρηξη της φτώχειας στην χώρα μας ,εκτίμησε ότι, τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.Επομένως, κατέληξε ο κ. Ρομπόλης, εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη, κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ) θα έρθει προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι «εργαζόμενοι - φτωχοί». Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας».

Σημειωνεται ότι τα επιστημα  στατιστικά στοιχεια δειχνουν ότι οι  4 στους 10 Έλληνες  βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο το κατώφλι της φτώχειας(4.100 ευρω ετησίως για μεμονωμένο άτομο) παίρνουν ολοένα και περισσότεροι συνταξιουχοι.Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές -όπως ζητούν  οι πιστωτές και συμφώνηση η κυβέρνηση-οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια.Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δις. ευρω από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις που έφθασαν και το 60%.Ηδη σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ, λαμβάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις