Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τους βλέπουμε δίπλα μας, ειναι στο σπίτι μας, ειναι στις διαδηλώσεις στις πλατείες. Ειναι παντού.Ειναι η γενιά της κρίσης, η γενια της ανεργίας και της ανασφάλειας, η γενια των 592 ευρω. Η εκρηξη της ανεργίας, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, η παράταση της εργασιακής ανασφάλειας για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας με μισθό 590 ευρώ μεικτά, είναι ορισμένοι παράγοντες που συνθέτουν ενα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η παρατεταμένη ύφεση δημιουργει κύμα μετανάστευσης νέου επιστημονικού προσωπικού. Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την χώρα
τους. Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι αυτό που περιμένει τους νέους πτυχιούχους μετά την αποφοίτησή τους. Τα στοιχεία είναι όντως αποκαλυπτικά. Σε πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αξιοποίηση του πτυχίου τους, ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος για περισσότερους από δέκα οκτώμήνες, οι μισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους(υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτωνένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί, σερβιτόροι και λοιπά τουριστικής φύσεωςεπαγγέλματα) και ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν σε δουλειές «σχετικές»(φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου το 30% των νέων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άνεργοι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 14%. Οι 7 στους 10 Έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας. Ειναι γεγονός οτι οι επιλογές της κυβέρνησης(μεσω της τροικας) καταστρέφουν και διαλύουν την κοινωνική συνοχή στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και οχι μόνο αφου:
1. Το 40% των νέων στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών δεν μπορούν να βρουν δουλειά! Μαλιστα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου το 30% των νέων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άνεργοι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 14%. Ετσι θεσμοθετειται απο την κυβέρνηση ο νέος μέχρι 25 ετών όταν εργάζεται θα αμείβεται(εως 24 μηνες) με μειωμένο κατά 20% μισθό(590 ευρω) σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σσ με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΙΚΑ.) Μετά την περίοδο των 24 μηνών, ο κάθε νέος εντάσσεται κανονικά στην αγορά εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις των συλλογικών συμβάσεων
εργασιας. Παράλληλα ο εργοδότης υποχρεούται να μην έχει προβεί σε απολύσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στις εποχικές επιχειρήσεις, πχ στον τουριστικό κλάδο, υποχρεούται να μην έχει προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολεί σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, ο εργοδότης, είτε πρόκειται για εποχική επιχείρηση είτε όχι, δεν μπορεί να κάνει απολύσεις στο προσωπικό του κατά τη διάρκεια ισχύος αυτών των συμβάσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους.

2. Ολα τα μέτρα για το ασφαλιστικό θα θίξουν κατα κύριο λόγο τους σημερινούς νέους. Μετα το 2015 οι συντάξεις θα ειναι φιλοδωρήματα.

3. Η αγορά εργασίας δεν ειναι σε θέση να προσφέρει νεες θέσεις μονιμου χαρακτηρα. Ετσι εκτος απο την πρωτοφανή ευελιξία στις εργασιακες σχέσεις(μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασια κα) αλλα και την εργασιακή ζουγκλα. Ειναι χαρακτηριστικό οτι εκτος απο τις νεες αλλαγες στα εργασιακά που επιβάλλει η τροικα ηδη οι σημαντικότερες αλλαγες-που ηδη εφαρμόζονται - βάσει των νομων 3899/10 και 3846/2010 ειναι οι παρακάτω:

1-Μειωμένες ειναι πλέον κατά 50% αποζημιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί έως και έξι μήνες νωρίτερα. Η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και αυτό για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Π.χ. Με έγγραφη επιστολή έξι μήνες πριν από την απόλυση (και όχι 24 μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) ο εργοδότης στερεί από τον εργαζόμενο 12 ολόκληρους μεικτούς μισθούς, δηλαδή 42.000 ευρώ. Επίσης με αλληδιάταξη ορίζεται οτι οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται για περισσότερο από δώδεκα (12) μήνες θεωρούνται, αν δεν συμφωνηθεί ρητά άλλο τι από τα μέρη, ως συμβάσεις δοκιμής οι οποίες μπορούν να καταγγελθούν οποτεδήποτε από τα μέρη χωρίς προειδοποίηση και χωρίς την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Εξαλλου ορίζεται οτι σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διαρκείας πέραν των 12 μηνών μπορεί να καταγγελθεί, για υπαλλήλους που έχουν εργασθεί από 12 μήνες έως 2 χρόνια, με προειδοποίηση ενός μηνός πριν την απόλυση.

2- Τη δυνατότητα καταβολής των αποζημιώσεων απόλυσης σε διμηνιαίες δόσεις. Με την κοινοποίηση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό. Για την υπόλοιπη αποζημίωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται διά νόμου σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς.

3-Νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους ανεβαίνει στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να μην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζομένους ανά μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις